ENKHUIZEN – Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. Buiten Nederland is dat nog lang geen vanzelfsprekendheid. En ook in Nederland zijn er mensen die zich niet vrij voelen, vertelt Dieneke Van Tongeren-Schuijt.
“De naam van onze stichting is niet voor niets 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen. Dat betekent dat we ook waken voor discriminatie. Het antisemitisme komt weer op en dat baart zorgen. Probeer je hand open te houden naar de ander. Blijf in gesprek gaan. Want vaak zorgt dat toch voor een ander beeld. Vrijheid hebben we en maken we met elkaar.”
75 jaar vrijheid: ceremonie bij de vrijheidsboom
Dit jaar vinden er talloze activiteiten plaats om stil te staan bij 75 jaar vrijheid. De aftrap hiervan was op de dag van de mensenrechten op 10 december. Met een ceremonie bij de vrijheidsboom in Enkhuizen.
De Februaristaking
Zondag 23 februari wordt stilgestaan bij de Februaristaking. Het eerste grote verzet in Nederland. “De CPN riep de mensen op hun werk neer te leggen. De maatregelen tegen de Joden werden steeds erger. Er moest een vuist gemaakt worden tegen dat onrecht,” vertelt Dieneke Van Tongeren-Schuijt.
“De film Das Schweigende Klassenzimmer uit 2018 is een verhaal uit de Hongaarse opstand. Het laat zien dat iets dat klein begint kan uitgroeien tot een wereldwijd verzet.”
Avondopenstelling van tentoonstelling op stadhuis Enkhuizen
Maandag 24 februari is er een avondopenstelling van de tentoonstelling op het stadhuis in Enkhuizen. Hier worden voorwerpen uit de tweede wereldoorlog getoond van inwoners uit Enkhuizen. Vereniging Oud Enkhuizen en het West-Fries Genootschap hebben informatieborden geplaatst.
“Hiermee wordt ook stilgestaan bij de onderduikers van nu zoals de Syriërs in vluchtelingenkampen,” vertelt Dieneke Van Tongeren-Schuijt. Ook in maart zullen er nog enkele avondopenstellingen zijn. Maandag is er ook de mogelijkheid om gedichten voor te dragen. Meer informatie daarover kun je hier lezen.