De zeven West-Friese gemeenten werken ieder aan een Transitievisie Warmte. In de visie regelen de gemeenten wanneer en hoe gebieden en/of wijken overstappen op andere warmtebronnen om aardgasvrij wonen mogelijk te maken.

“De vastgestelde ambitie door de zeven West-Friese gemeenteraden is dat we in 2040 energie neutraal willen zijn. Een grote operatie waar je op tijd aan moet beginnen.” Zo liet de Hoornse wethouder Samir Bashara afgelopen woensdag weten op WEEFF Radio.

De beste oplossing verschilt

Alle warmtebronnen waar vanaf 2040 gebruik van wordt gemaakt dient vrij te zijn van fossiele brandstoffen. Hier zijn verschillende technische oplossingen voor beschikbaar zoals het warmtenet of volledig op elektriciteit.

Wat de beste oplossing is kan per wijk en soms zelfs per straat of per huis verschillen. Hiernaar overstappen zal een geleidelijk proces zijn.

Laat je informeren bij het Duurzaam Bouwloket over aardgasvrij wonen

Een eerste stap die inwoners zelf al hiertoe kunnen nemen is zich goed laten informeren bij het Duurzaam Bouwloket.

Ook verstrekken de gemeenten via verschillende kanalen informatie over bijvoorbeeld het isoleren van de woning. Hiermee wordt het energieverbruik verminderd. Vanaf 2019 worden er ook voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.

CV-ketel aan vervanging toe?

Voor iedereen waarbij de cv-ketel aan vervanging toe is doet wethouder Samir Bashara een dringende oproep zich te laten informeren bij het Duurzaam Bouwloket.

“Zij kunnen enorm goed adviseren wat er vandaag de dag in jouw huis de beste oplossing is. En de kans is vrij groot dat je dan het advies krijgt geen nieuwe ketel aan te schaffen, maar voor een andere oplossing te kiezen.”