Een echte kermistraditie in Bovenkarspel. Op eerste paasdag staat de plaatselijke Flora Bar om 10 uur ’s ochtends al bomvol. Het eerste deuntje willen de mensen niet missen, net als de appeltaart die wordt uitgedeeld. “Een biertje met appeltaart en dan ben je er weer.”

Het blad bier van kroegbaas Mario Lieftink wordt door een groep die hards met gejuich ontvangen. Zelfs om 10 uur ’s ochtends. Net als enkele van de 100 punten appelgebak, die worden begeleid met een flinke dot slagroom. 

Bovenkarspel weet niet beter. Al 20 jaar lang is de eerste deun op kermiszondag om 10 uur te horen. “Ik was er denk ik om vijf over tien”, zegt een bezoekster. “Toen stond de hele kroeg al vol.”

‘Zeker 150 man in het café’

Lieftink nam het fenomeen mee uit Heemskerk. “Daar staan de mensen met de eerste deun in de kroeg. Het moest hier even groeien, maar nu staan er binnen zeker 150 man in het café.”

De West-Friese band Dou Grend ünd Von Velsen en de Nozem opent om half twaalf met het toepasselijke nummer ‘Zuipe Zuipe Zuipe.’ Want zelfs in de ochtend draait de tap overuren. Lieftink: “Je gaat toch niet om 10 uur aan het bier?, denk je dan. Maar ze doen het gewoon. Ze komen hier niet voor cola.”

Bier met mes en vork

Helemaal van harte gaat het om 11 uur nog niet bij de vrouwelijke kermisvierders. “Of het bier al smaakt? Het gaat nog een beetje met mes en vork. Maar dat komt later vandaag goed.”

Kerremus! 🎡🎠

De zweefmolen, kermisborrels en Lappendag: de kermis is onlosmakelijk verbonden aan de regio West-Friesland. Is het een ordinair zuipfeest of een verbindende factor? De West-Friese redactie verdiept zich een seizoen lang in dit fenomeen en belicht de kermis in de verhalenserie ‘Kerremus!’ van alle kanten.