In Hoorn ligt een blindegeleidepad. Door de ligging is het echter onmogelijk om er gebruik van te maken. Ineke Krähe heeft zich sterk gemaakt voor de komst ervan.
“Ik heb altijd met een geleidehond gelopen. Eind september 2018, na mijn revalidatie om zonder geleidehond maar met een stok te lopen, heb ik met de gemeente besproken dat ik wel op blindegeleide lijnen kan lopen. Deze ribbeltegels liggen eigenlijk in alle steden hier in de buurt. Zoals Purmerend en Alkmaar. In Hoorn lagen ze alleen op het station.”
“Via een mail heb ik de gemeente gevraagd een keer mijn route mee te lopen naar het station. Daar reageerden ze al na een week heel enthousiast op.” Ineke Krähe liep zelfs meerdere keren de route vertelt ze aan WEEFF Radio. Onder meer met wethouder Broersma, een stedebouwkundige en het bedrijf dat de ribbeltegels levert.
Blindegeleidepad van keitjes in Hoorn
“Nadat de offerte is gekomen hoorde ik niets meer. Op een gegeven moment trok ik maar aan de bel en toen werd verteld dat het niet door zou gaan. Het kostte te veel geld.” Wel had de gemeente nog de partij keitjes die inmiddels het blindegeleidepad vormen.
“Via een brief heb ik uitgelegd dat het helemaal niet zeker was dat dit zou werken. Normaal loop je op een ribbellijn en daar schraap je met je stok van links naar rechts overheen. Je krijgt dan een bepaalde trilling en een geluid. Daarmee blijf je op de lijn. Maar die keitjes, daar ben ik op en ga ik weer af.”
“Ik heb het echt diverse keren uitgeprobeerd. Het gevaar is dat als je van de keitjes af bent, je gaat draaien om te zoeken waar ze zijn. Het gevolg is dat ik al een keer terug ben gelopen van waar ik vandaan kwam.”
Het blindegeleidepad is een ware hindernisbaan
“De keitjes liggen te dicht tegen de winkelgevels aan,” vertelt Ineke Krähe. “Er staat ook van alles op. Op de Veemarkt staat er zelfs midden op de lijn een paal waar je met je gezicht tegen aan kan lopen. Ook staan er wel fietsen tegen die paal. Niemand weet ook dat het een blindegeleidelijn is.”
Nadat Ineke foto’s van de situatie naar de gemeente stuurde zijn er wel tussen de keitjes tegels geplaatst met daarop een mannetje met een stok. Om duidelijk te maken dat het een blindegeleidelijn betreft.
Vragen gesteld aan het college
De Hoornse Fractie Tonnaer is de situatie ook opgevallen. Deze week zijn er vragen over gesteld aan het college.
“Het is een financiële kwestie en omdat Hoorn een oude stad is vinden ze het ook niet mooi. Dus het moet zo onopvallend mogelijk zijn. Vandaar dat het dicht tegen de gevel aan ligt,” vertelt Ineke. “Overal liggen blindegeleidelijnen, zelfs in het buitenland. Waarom kan dat in Hoorn niet?”
Foto’s: Fractie Tonnaer