Een ‘onafgebouwd muurtje’, een ‘fiasco’ en ‘verspilling van belastinggeld’. Zo noemen bewoners van Oostwoud het monument ter herinnering aan de oude varkensschuur ’t Boetje. Voor het hele project heeft de gemeente Medemblik 70 duizend euro uitgetrokken, maar het resultaat is een doorn in het oog van veel bewoners. 

Het historisch aandenken aan het oude varkensschuurtje is al jaren een heet hangijzer. Het oorspronkelijke idee van bewoners om het gebouwtje te restaureren en er een expositieruimte van te maken, verdween uiteindelijk in de prullenbak. ‘T Boetje, iconisch voor de identiteit van het West-Friese dorp, stond volgens de gemeente Medemblik op instorten en daarom werd het gesloopt. 

In plaats daarvan werd er gekozen om een kniehoog muurtje te bouwen waardoor de contouren van het oude schuurtje zichtbaar blijven in het landschap. “De gedachte was om op deze symbolische manier toch recht te doen aan ’t Boetje en haar historie”, aldus een woordvoerder van de gemeente Medemblik. 

“Hoe nep kun je het maken?”

Het plan om de oude stenen van het schuurtje opnieuw te gebruiken ging ook van tafel. De kwaliteit van de stenen zou te slecht zijn. “In plaats van dat ze een soort ruïne ermee zouden bouwen, hebben ze alles met nieuwe stenen netjes gemetseld en gevoegd”, vertelt Paul Tameling van de Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud. “Hier zijn ambtenaren mee bezig geweest zonder historisch besef, het is fantasieloos.”

“Ik vind het zo’n flauwekul”, zegt een bewoonster die een wandelingetje maakt. “Ik heb echt zoiets van ‘wanneer maken ze het af?’. Ik vind het vreselijk en zonde van het belastinggeld.” Een andere bewoner laat ook geen spaan heel van het monumentje: “Ze hebben het nep-oud gemaakt, wat stenen eruit gehaald en wat zwarte strepen erop gemaakt. Hoe nep kun je het maken?”

Het monumentje voor het Boetje in Oostwoud

En dan de kosten. De gemeente Medemblik ontving in 2020 zo’n 2,5 ton van afvalverwerker HVC, ter compensatie aan de gemeenschap van Midwoud en Oostwoud voor de komst van een zonneweide. Van dat geld zou de omgeving rondom de zonneweide worden opgeknapt. 

Zeventigduizend euro daarvan werd in eerste instantie uitgetrokken voor ’t Boetje. Van dat geld is onder andere de oude schuur gesloopt, de gierput geleegd, een fundering gelegd en een picknicktafel geplaatst. Ook komt er nog een informatiebord en worden fruitbomen geplant. Het overige geld (2 ton) wordt gebruikt voor andere nieuwe initiatieven in Midwoud en Oostwoud. 

Het is al met al een gemiste kans, vindt Paul Tameling van de Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud. Hij had liever gezien dat ’t Boetje gerestaureerd zou worden. “In plaats van dat er een gezellige ontmoetingsplek is gecreëerd, staat er nu iets waar niemand iets aan heeft.”

De Dorpsraad Midwoud-Oostwoud zegt nog in overleg te gaan met de gemeente om te kijken of er nog aanpassingen mogelijk zijn.   

Genoegen met alternatief

NH heeft wethouder Jeroen Broeders om een reactie voor camera gevraagd maar de gemeente trok de afspraak op het allerlaatste moment in. In een schriftelijke reactie laten ze weten ’t Boetje in eerste instantie ook in tact te willen laten als historisch gebouw.

“Helaas bleek dat niet mogelijk en nemen we genoegen met het alternatief: de historie van het Boetje blijft in stand en daarnaast werken we aan een fijne picknickplek voor bezoekers. Als alles voltooid is, kunnen we pas zeggen of we helemaal tevreden zijn.” 

Inmiddels heeft de gemeenteraad tijdens de bespreking van de begroting met een motie ervoor gezorgd dat er alsnog 70 duizend euro extra beschikbaar wordt gesteld voor nieuwe initiatieven uit de gemeenschap Oostwoud-Midwoud.