De raadscommissie wordt gevraagd een mening te geven over het plan om op Maelsonstraat 18-20 een appartementencomplex te bouwen. In juli 2023 heeft de omgeving een eerste gesprek kunnen voeren over het initiatief. De hoogte en positionering, de verkeersafwikkeling en het parkeren zijn toen besproken. Voor de definitieve nota van uitgangspunten kan de raad een bijdrage leveren. Wanneer alles volgens plan verloopt zullen in 2029 de eerste bewoners hun woning kunnen betrekken.
Er zijn twee insprekers. De heer Matthijs Zwaaij spreekt namens bezorgde omwoners. De hoogte en de lage parkeernorm bepalen de zorg. Bouwhoogte van max vier tot zes etages zijn acceptabel. Verder zien de omwoners weinig in diverse geplande voorzieningen die ook bij het ziekenhuis te vinden zijn.
De heer Veerman spreekt in namens De Betrokken Poorter en begrijpt de behoefte aan woningen en de genoemde bezwaren. Hij wijst op de parkeermogelijkheden in het stationsgebied zoals dat eerder is voorgesteld. Ondergronds parkeren bij het station zou de parkeerdruk doen afnemen. Daar kunnen dan ruim 300 woningen worden gerealiseerd “op de plek van de lelijke parkeergarage, waardoor de nieuwbouw minder hoog hoeft te zijn.”
In zijn maidenspeech maakt Klaas Wolzak namens Fractie Tonnaer duidelijk dat de bouwhoogte hoger dan drie bouwlagen niet nodig is. Hij wil dat er niet getornd wordt aan het voorstel om 30% van de woningen voor de sociale huur of koop te bouwen. Ook Chris de Meij (Hart van Hoorn) vindt dit een belangrijk punt. Jacob Jan Kooyman (ChristenUnie) vraagt of er ruimte is voor scootmobielen.
Niek Heijne (D66) vindt dat deze locatie zich uitstekend leent om de hoogte in te gaan. Hij denkt aan zestien bouwlagen. Robert Vinkenborg (Fractie Van Beusekom/Vinkenborg) wil het percentage sociale woningbouw opvoeren naar zeker 50%, omdat dit in de Kersenboogerd onvoldoende is gedaan. Roy Drommel (GroenLinks) en Bram Berendse (PvdA) wijzen op de servicekosten die daar maandelijks terugkomen. Is het wonen voor de sociale sector dan nog betaalbaar? Is er sprake van energietransitie als knelpunt, wil Chris de Meij (Hart van Hoorn) nog weten.
Gesprek met Wethouder Marjon van der Ven:
Wethouder Marjon van der Ven probeert van de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen een input te maken die zij kan meenemen bij de volgende stappen. Bouwhoogte van acht verdiepingen is voor haar geen probleem en over de hogere accenten geeft ze aan dat vanuit het eerdere overleg met omwonenden duidelijk is dat er nog onderzoek moet worden gedaan over accenten tot vijftien hoog. Het participatietraject is nog niet afgelopen. Wat betreft de betaalbaarheid van de woningen waarschuwt ze voor de aanvullende wensen.
Een ondergrondse garage zal de prijs opdrijven en de projectontwikkelaar zal niet alle wensen kunnen realiseren, wanneer het aantal sociale huurwoningen moet worden gehaald. De levering van energie is op dit moment nog wel een mogelijk probleem, maar er wordt vroegtijdig aangegeven wat er op dat gebied nodig is, waardoor het waarschijnlijker wordt dat het kan worden geregeld.
De wethouder geeft aan veel informatie te hebben meegekregen om dat in het overleg een plek te geven.