Jeltje Hoekstra is aankomende week honderd dagen in functie als burgemeester van Enkhuizen. In het programma De Tafel van Knook van Streekomroep West-Friesland vertelt ze over haar eerdere vertrek als wethouder van Terschelling, hoe de mentaliteit van inwoners uit haar oude en nieuwe werkomgeving overeenkomt, en over verbinding zoeken met Enkhuizers en de rest van West-Friesland.

Door politieke onrust vertrok Hoekstra na tien jaar wethouderschap van Terschelling, om later in Enkhuizen het ambt van burgemeester te aanvaarden. “Ik heb daar veel plezier gehad”, zegt Hoekstra over Terschelling. “Met veel plezier denk ik terug aan de samenwerking, en de vrienden die ik daar heb.”

Op 4 december 2024 wordt Hoekstra officieel geïnstalleerd in Enkhuizen, als opvolger van Eduard van Zuijlen die vanwege zijn gezondheid geen tweede termijn aangaat. “Toen ik in het verleden een rondje door het Zuiderzeemuseum liep, dacht ik me al thuis te kunnen voelen in Enkhuizen”, vertelt de burgemeester. “Het is een bijzondere plek met bijzondere mensen, die eenzelfde mentaliteit hebben als inwoners van Terschelling. Dat kan wellicht komen door het nautische karakter van de twee gebieden.”

Zelf heeft de nieuwe burgemeester ook een band met het water. Zo kijkt ze vanuit haar woning uit over het IJsselmeer. “Maar Enkhuizen heeft meer prachtige plekjes. Door de hele stad proef je de historie en cultuur. Een echte favoriet kan ik daarom niet noemen.”

Eerste maanden vooral kennismaken

Inmiddels is Hoekstra bijna 100 dagen in functie. Die tijd wordt vooral besteed aan kennismakingen met de gemeente en haar inwoners. Ook vertelt ze over de samenwerking in de gemeenteraad: “Daar dacht ik van tevoren anders over, omdat de zestien raadsleden onder maar liefst negen fracties verdeeld zijn. Er zijn natuurlijk politieke verschillen, maar iedereen gaat goed met elkaar om.”

Van de inwoners heeft Hoekstra inmiddels een goed beeld kunnen krijgen. “Die eerste dagen moet je ook benutten om mensen te leren kennen. Dus ik ben op veel plaatsen geweest, waarvan een hoop op afspraak”, aldus Hoekstra. “Het is heel belangrijk om contact te onderhouden en je gezicht te laten zien. Door waar nodig ondersteuning te bieden, of het gevoel uit te stralen dat we het samen doen. Maar ook het gewone werk gaat door. Met alleen een beetje praten bereik je niet veel, er moet ook wat gedaan worden.”

Meer nieuwe burgemeesters voor West-Friesland

Met een definitieve opvolger voor Michiel Pijl in Drechterland, en het aanstaande vertrek van Monique Bonsen uit Koggenland en Gerard van den Hengel bij Opmeer, volgen er later ook kennismakingen met nieuwe burgemeesters in de regio. “Het vertrek van Gerard van den Hengel heb ik inderdaad gelezen”, vertelt ze aan tafel bij Robert-Jan Knook.

“Natuurlijk vind ik dat jammer, want je bent net bezig om kennis te maken”, gaat ze verder. “Maar het is iets wat erbij hoort en kan gebeuren.” De aankondiging eerder deze week doet Hoekstra denken aan haar tijd als wethouder op Terschelling. De burgemeester destijds van het eiland maakte haar vertrek naar de gemeente Castricum op eenzelfde manier bekend.

Gemeenteraadsverkiezingen en ‘ravijnjaar’

Voor het aankomende jaar staan er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen op de agenda. En ook kijken alle gemeentes in West-Friesland naar het aankomende ‘ravijnjaar’, waarin flinke tekorten dreigen. “Komende tijd gaan we in Enkhuizen, maar ook als SED-gemeenten en in West-Friesland druk met elkaar in discussie over dat ravijnjaar.”

“Verder kijken we naast de verkiezingen naar grote vraagstukken die leven onder de inwoners van West-Friesland. Zoals bijvoorbeeld de energietransitie en de tekorten op de woningmarkt”, sluit Hoekstra af.