Terwijl recreatiepark Ursemmerhof in Ursem al wordt ontmanteld, vecht een groep van zo’n honderd campingbewoners nog voor het behoud van hun plek. De recreanten, verenigd in vereniging DURF, stonden gisteren bij het gerechtshof in Leeuwarden oog in oog met de eigenaar van het park. Daar diende het hoger beroep tegen de ontruiming. “Deze zaak is voor heel kamperend Nederland belangrijk”, aldus de recreanten.
Gerechtsdeurwaarders, sloopmachines en een peloton agenten: ze stonden dinsdag op camping Ursemmerhof om te beginnen met de ontruiming van kavels van huurders die niet naar de rechter zijn gestapt. De rechtbank oordeelde eerder dat het opzeggen van hun huurcontracten door de eigenaar Theo op de Hoek rechtmatig was. Leden van vereniging DURF hebben hoger beroep aangetekend en mogen voorlopig blijven.
De recreanten zijn al jarenlang verwikkeld in een juridische strijd met Op de Hoek. die van plan is de camping om te bouwen tot een luxe chaletpark. Huurcontracten van de huidige bewoners – vaak al tientallen jaren op de camping – werden daarom opgezegd.
Jan Modaal
“Kamperen en recreëren was ooit een toegankelijke manier voor Jan Modaal om vakantie te vieren. Echter, door de opkomst van grote investeerders en projectontwikkelaars worden betaalbare vakantieplekken systematisch vernietigd en vervangen door peperdure vakantieparken, gericht op winstmaximalisatie”, zegt Esther Limonard van DURF.
Ruim twintig recreanten zaten woensdag in de rechtszaal in Leeuwarden. De zitting vond daar plaats omdat het bedrijf van Op de Hoek in Friesland is gevestigd. De advocaat van de recreanten, Diederik Briedé, sprak van “een stille ramp die zich voltrekt in Nederland, waarbij duizenden recreanten moeten wijken voor mooie plannen, waar uiteindelijk maar weinig van terechtkomt.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Volgens de advocaat van de recreanten is de huuropzegging door Op de Hoek ongeldig. In het huurcontract ontbreekt een duidelijk opzegbeding, waardoor de bewoners volgens hem onterecht worden benadeeld.
“Het is niet zomaar een stukje grond wat de recreanten kopen. Ze investeren om er een mooie camping van te maken. Ze voegen waarde toe, maar moeten nu weg en staan met lege handen. Hun investering gaat in rook op. Die mensen moeten gecompenseerd worden.”
Een schrijnend voorbeeld is dat van Bart Zomerdijk. Hij betaalde 35.000 euro voor een chalet, maar ontving vijf dagen later een opzeggingsbrief waarin stond dat de camping ontruimd zou worden.
“Ik heb geen plek van rust gekocht, maar een grafkist
Bart Zomerdijk – huurder Ursemmerhof
“Ik heb geen plek van rust gekocht, maar een grafkist”, vertelde een emotionele Zomerdijk tijdens de zitting. “Ik ben meerdere malen opgenomen, moet slapen bij het Leger des Heils en in mijn auto. Ik wil mijn leven terug, dit is onmenselijk.”
Hij probeerde meermaals in contact te komen met eigenaar Op de Hoek, die had beloofd zijn situatie te bekijken. Maar een gesprek kwam er nooit. “Ik stuit op een muur van stilte. Wat mij is overkomen, is ronduit wreed.”
De rechter vroeg daarop aan Op de Hoek waarom dat contact is uitgebleven. Die reageerde:
“Wij hebben wel een mail gehad, met de boodschap om het aankoopbedrag terug te betalen. Dat is voor ons geen optie.”
‘Oorlogsgebied in plaats van camping’
Volgens de advocaat van de recreanten is de situatie op het park ondertussen flink veranderd. Eerdere investeerders hebben zich teruggetrokken en er zou nog steeds geen concreet plan liggen. “Er zou nu weer een nieuwe koper zijn die woningen wil bouwen. Dat kan helemaal niet, want de gemeente heeft het gebied aangewezen als recreatiegebied. Er ligt dus nog helemaal niks. Het zijn luchtballonnetjes en mooie verhaaltjes.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Op de Hoek stelt dat de huurovereenkomsten wél rechtsgeldig zijn opgezegd. Zijn advocaat wijst de beschuldigende vinger naar de recreanten en spreekt van een ‘totale anarchie’ op de camping.
Volgens hem hebben recreanten vernielingen aangericht, de kantine geplunderd, illegaal stroom afgetapt en de beheerder bedreigd. “Ursemmerhof lijkt nu meer op een oorlogsgebied dan op een camping.”
“Ursemmerhof lijkt nu meer op een oorlogsgebied dan op een camping”
Advocaat eigenaar Ursemmerhof
Op de Hoek ontkent misstanden van zijn kant. Volgens hem is de situatie op het park onhoudbaar geworden. Huurders zouden bovendien al een langere opzegtermijn hebben gekregen dan noodzakelijk. “Ik begrijp de emotie, maar de camping is zo verouderd dat we helemaal opnieuw moeten beginnen. Je kunt niet in het oude blijven hangen, dat is financieel ook niet langer haalbaar.”
‘Niet onderhandelen met licht uit’
De rechter probeerde beide partijen tot overleg te bewegen. De advocaat van DURF stelde daarbij één voorwaarde: “Dan moet de stroom wel weer worden aangesloten, want er zitten nu nog twee moeders met kindjes in de kou. Ik ga niet onderhandelen met het licht uit.”
Na enige aarzeling beloofde Op de Hoek zich in te spannen om de gezinnen weer van stroom te voorzien. Het hof gaf beide partijen tot komende dinsdag de tijd om alsnog samen tot een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan volgt later een uitspraak.
‘Niet als luxe, maar als recht’
“Wij vechten tijdens deze zaak niet alleen voor onze eigen leden, maar voor het behoud van een waardevol stuk Nederlandse cultuur,” zegt Esther Limonard van DURF. “Voor gezinnen, ouderen en jongeren die elk jaar weer willen genieten van een betaalbare vakantie in eigen land. Niet als luxe, maar als recht.”