Amsterdammer Quinten H. (25) moet ruim negen maanden de cel in voor het mishandelen van een 75-jarige man uit Enkhuizen. De man werd juni vorig jaar uit het niets bewusteloos geslagen, en zo hard geschopt dat de schoenafdruk op het gezicht te zien was. H. moet ook een schadevergoeding van 1.100 euro betalen en zich laten behandelen. De straf valt wel fors lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.

De Enkhuizer liep 17 juni 2023 met zijn vrouw op de stoep van de Van Bleiswijkstraat, toen H. hem op een skateboard passeerde. Volgens de Amsterdammer probeerde het slachtoffer hem ineens te blokkeren. Daarna gaat het gruwelijk mis. Quinten H. slaat de man bewusteloos en trapt de man vervolgens hard tegen het hoofd.

“Dat de verdachte vanuit het niets zo gewelddadig reageert, is zorgwekkend”, aldus de rechter. Die liet ook weten dat het eigenlijk nog een wonder is dat het niet erger is afgelopen. “Dat het slachtoffer geen zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen is niet aan de verdachte te danken geweest.”

‘Mijn vrouw moest toekijken hoe ik roerloos bleef liggen’

Het slachtoffer

Het slachtoffer liet in een emotionele slachtofferverklaring twee weken geleden weten hoeveel impact de mishandeling heeft gehad. “In het bijzijn van mijn vrouw ben ik in elkaar geslagen. Ze heeft moeten toekijken hoe ik op de grond viel en roerloos bleef liggen. Ze heeft om hulp moeten roepen en in angst geleefd.” 

Zelf betuigde Quinten H. meerdere malen spijt van zijn daad. “Ik schaam me kapot, het had niet mogen gebeuren.” Volgens de officier van justitie was er sprake van poging tot doodslag en was er 22 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk, geëist.

De rechter komt uiteindelijk tot een lagere straf: 376 dagen (bijna dertien maanden), waarvan 100 dagen (ruim drie maanden) voorwaardelijk. Ook moet H. dus een schadevergoeding van 1.100 euro betalen. 

ADHD-stoornis

Volgens de rechter is vanwege de ernst van de mishandeling, een langere celstraf gerechtvaardigd. Maar wordt er ook rekening mee gehouden dat de verdachte door een ADHD-stoornis verminderd toerekeningsvatbaar is. “Daarnaast ziet de rechtbank ook dat de verdachte gemotiveerd is om zijn leven een positieve wending te geven en spijt heeft van wat er is gebeurd”, luidt het besluit. 

Mede daarom vindt de rechter een deels voorwaardelijke gevangenisstraf passend, met een proeftijd van twee jaar. In deze periode moet de man zich laten behandelen voor zijn stoornis, begeleid wonen en zinvolle dagbesteding hebben. 

Of er nog een hoger beroep volgt, is onduidelijk. Het OM laat weten het vonnis eerst nog te gaan bestuderen. Daarvoor heeft het, net als Quinten H., twee weken de tijd.