Chantal Janse uit Hoogwoud kreeg zeven jaar geleden de schokkende diagnose acute leukemie, een vorm van bloedkanker. Haar leven werd op z’n kop gezet: “Ik voelde de grond onder mijn voeten vandaan gaan.” Gelukkig kreeg ze hulp van een jonge Duitse stamceldonor. Ter gelegenheid van de Week van de Stamceldonor roept ze iedereen op om donor te worden. “Ik ben die persoon ontzettend dankbaar.”
Met een drukke baan en twee jonge kinderen vond de nu 45-jarige Chantal het niet vreemd om moe te zijn. Toch ging het tijdens een werktrip naar Marrakesh mis. “Met de minuut voelde ik me slechter. Thuis ben ik meteen naar de huisarts gegaan en voor ik het wist, waren de chemobehandelingen gestart.”
Haar wereld stortte in, maar er was ook opluchting: “Ik had allemaal vreemde symptomen die ik niet kon plaatsen, dus ergens was ik opgelucht dat ik eindelijk wist wat er aan de hand was.”
De overlevingskans voor Chantal was slechts tien procent. “Ik was gewoon te laat in het ziekenhuis beland.” Omdat haar toestand ernstig was, begon ze binnen een uur na aankomst met chemotherapie. “Ik was echt te ziek om te beseffen wat er gebeurde.” Ook voor vrienden en familie was het een enorme schok. “Het moeilijkste van ziek zijn vond ik om het verdriet bij mijn familie en vrienden te zien.”
Hoewel de chemotherapie goed aansloeg, had Chantal een stamceltransplantatie nodig om volledig te herstellen. Helaas waren haar broer en zus geen geschikte donoren, dus was ze afhankelijk van de wereldwijde stamceldonorbank.
Jonge donoren te kort
In Nederland hebben ongeveer zeshonderd patiënten jaarlijks een stamceltransplantatie nodig, vaak via stamceldonorbank Matchis. Om de database van donoren te laten groeien, zijn er 20.000 nieuwe aanmeldingen per jaar nodig. Echter neemt de aanwas van nieuwe, en vooral jonge, donoren af.
“We zien dat het steeds lastiger wordt om jonge mensen te werven voor donatie,” vertelt Bert Elbertse, woordvoerder bij Matchis. Terwijl de jongere generatie bij een cruciale rol speelt. “Bij de stamcellen van donoren van 18-35 jarige neemt de kans van genezing toe”, aldus de organisatie Matchis.
Volgens Chantal ligt het lage aantal donoren aan onwetendheid. “Ik denk dat het vooral komt doordat mensen niet weten wat het inhoudt.” In de eerste editie van de Week van de Stamceldonor worden door middel van verschillende acties extra aandacht gevraagd.
Eind goed, al goed
Al snel was er voor Chantal een match gevonden. “Ik heb geluk gehad dat ik een honderd procent match was met iemand. Ik ben extreem dankbaar naar mijn donor toe”, aldus Chantal. Inmiddels gaat alles goed met Chantal. Ze is dankzij de stamceltransplantatie weer beter geworden. “Mijn weerstand is wel lager dan die van gezonde mensen en mijn spieren zijn wat stijver, maar daar kan ik mee leven.”
De Week van de Stamceldonor is vandaag gestart en duurt tot en met aankomende zondag.