Gelijk hebben of gelijk krijgen, dat is de vraag. Bij veel politieke besluiten speelt belangenafweging een grote rol. Voor politici is dan ook belangrijk welk prijskaartje aan een belang hangt. Wanneer het aan extreemrechtse politici ligt, dan is het meestal de onderbuik die uitmaakt waar het enige gelijk ligt.
Neem van mij aan dat het af en toe knap lastig is om een besluit over iets te nemen, wanneer er veel tegengeluiden te horen zijn bij de burgerij, terwijl het gemeentebestuur het idee heeft te trekken aan een dood paard. Aan welke kant staan dan de verschillende fracties?
Zoiets is goed te zien bij het vraagstuk over wel of niet handhaven van voetbalclub Hollandia in het Julianapark of dat deze club naar een andere plek verhuist. Zowel voor- als tegenstemmers gebruiken rationele en emotionele argumenten. Het gemeentebestuur zit meer aan de kant van de rationele argumenten. Ik bedoel dan vooral het college van B & W, want bij gemeenteraden zullen meestal door de oppositiepartijtjes de emotionele argumenten worden uitgespeeld. Is dat ook het geval bij het onderwerp Hollandia?
Ja hoor, dat is al zichtbaar, hoewel dat ook enigszins verpakt kan zitten in een rationeel aandoende manier van doen. Een van de dingen die je kunt doen om daar achter te komen is bij de agendabijlagen te kijken door welke fracties vragen zijn gesteld. Het zijn de technische vragen, die wat dieper op de organisatorische dingetjes ingaan dan doorgaans in de raadzaal kan worden gevraagd. Wanneer het een onderwerp betreft waar tegenstand met emotie is te verwachten zul je per definitie vragen van Hart van Hoorn kunnen aantreffen.
Bij dit onderwerp zijn door genoemde fracties vragen gesteld, die inderdaad technische vragen zijn en beslist geen emotionele elementen van het vraagstuk raken. De emotionele kant komt pas aan de beurt tijdens de behandeling in de raadzaal en dan graag met veel publiek op de publieke tribune.
Een andere fractie die de rol van oppositiepartij serieus aanpakt is Sociaal Hoorn. En ja, ook deze fractie heeft technische vragen ingediend en die bevatten tussen de regels door al het standpunt dat de fractie zal laten horen in de raadzaal. Sociaal Hoorn heeft maar liefst elf vragen bedacht, waarop de ambtenaren, die de praktische afhandeling van het Hollandiaverhuisproject plegen, antwoorden mogen bedenken. Bij deze vragen klinkt de emotie al wat door en ook door het idioot grote aantal vragen mag je aannemen dat Hollandianen die niet willen verkassen steun kan verwachten van deze fractie.
Hoorn Lokaal is een coalitiefractie en het is aan te nemen dat deze fractie, ondanks de afspraken uit 2002 over dualisme, akkoord zal gaan met het verhuisconcept, maar zij willen dat wel goed geregeld zien. Van de oppositiepartijtjes is er nog één die ook een paar vragen stelde. Fractie Van Beusekom/Vinkenborg heeft vragen over de financiële kant en ik kan nog niet distilleren welk standpunt deze twee heren zullen innemen. Het hangt er een beetje van af of er sprake is van veel onrecht.
De overige negen fracties hebben geen technische vragen gesteld en dat kan een paar dingen betekenen. Zij konden geen technische vragen bedenken, of: alles is al zonneklaar voor hen of: ze hadden eigenlijk dezelfde vragen en de antwoorden voor de vier fracties die wel vragen hadden waren voor hen voldoende, of: zij vinden dat het stellen van vragen veel te veel antwoordtijd van de ambtenaren vraagt die ze eigenlijk beter hadden kunnen besteden, of: ze willen niet meedoen met het circus van opvallen voor de burgerij in de verwachting dat die dan vol bewondering bij de eerstvolgende verkiezingen hun stem aan de vraagfractie geven, of: zij menen dat er in de afgelopen tijd al genoeg is gemekkerd over een onwillige voetbalclub, of: de ambtenaren zijn in staat om technische vragen zo te beantwoorden dat de betreffende wethouder en het college altijd gelijk krijgen, of: misschien toch nog iets heel anders. We gaan dinsdagavond alles horen.
De emotionele kanten, gelardeerd met rationele feitjes zullen om te beginnen worden aangedragen door insprekende burgers. Omdat de spreektijd per fractie tijdens de commissievergaderingen niet wordt bijgehouden kunnen naast de wel aan tijd gebonden pitch spreektijd worden geclaimd om nog veel meer vragen te stellen en echt klinkende emoties te tonen. Ik verheug me er al op. Ik ga toch nooit zo vroeg naar bed.
Disclaimer: De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. Streekomroep West-Friesland is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom en onafhankelijk.