Volgens minister-president Mark Rutte wordt het al weer drukker op straat. WEEFF Radio vroeg de burgemeesters van Opmeer, Drechterland en Stede Broec naar de situatie in hun gemeente.

Opmeer: de ondernemers doen er alles aan

Burgemeester Nijpels:”In de gemeente Opmeer is het niet anders. We hebben een enorme publiekstrekker in de vorm van tuincentrum De Boet. Daar zie je dat het heel druk is. Ondanks het regime van 1 karretje per persoon. Mensen hebben na zo’n lange periode behoefte om naar buiten te gaan. En hebben ook behoefte om hun eigen tuin op te knappen nu ze er misschien wel meer in verblijven dan ooit. Aan de ene kant begrijpelijk, maar aan de andere kant zijn het de regels. De ondernemers proberen er in ieder geval alles aan te doen om de regels in acht te houden.”

Drechterland zwaar getroffen

Burgemeester Michiel Pijl:”Niet alleen de gemeente Drechterland, maar ons hele land, onze samenleving is zwaar getroffen. Onze manier van leven die we gewend zijn staat behoorlijk op zijn kop. Dat is in Drechterland niet anders. Dat merk je op heel veel manieren. Er zijn veel ondernemers die nu zwaar worden getroffen. De seedteelt hoort daar ook bij. In Drechterland is dat ook een heel belangrijke sector. De tulpenvelden staan er net zo mooi bij als anders. Maar de werkelijkheid daarachter is minder mooi.”

Toch ontstaan er ook allerlei creatieve initiatieven. “Zeker. Je ziet dat ondernemers van alles doen om toch binnen de corona richtlijnen hun klanten te bereiken. Zoals een drive-in. Dat kun je corona verantwoord organiseren. Zonder fysiek contact. We hebben een boerderij in Schellinkhout waarbij je door de stal heen rijdt. Van te voren bestel je het vlees. In de stal wordt vervolgens het verkochte vlees in de kofferbak gedaan.”

Stede Broec: veel bewondering

Burgemeester Wortelboer:”We zitten in een rare tijd met zijn allen. We hebben allemaal te maken met heel veel onzekerheden. Leven met beperkingen. Mensen die thuis moeten werken. Mensen die juist niet thuis kunnen werken. Ondernemers die het heel erg moeilijk hebben. Ik denk dat er heel veel mensen zijn die er niet gelukkig van worden, die het moeilijk hebben.”

“Er zijn mensen die dierbaren in het ziekenhuis hebben zitten. Mensen die nog vechten voor hun leven. We doen het wel ergens om. We doen het om de verspreiding van het rottige virus tegen te gaan en dat we genoeg zorgcapaciteit overhouden. Maar het kost ons met zijn allen ook wel wat. Ik vind het knap dat we dat met zijn allen op kunnen brengen. Daar heb ik echt heel veel bewondering voor.”

Opmeer: rustige Koningsdag

Koningsdag was rustig en ingetogen in de gemeente Opmeer. “West-Friesland heeft zich deze dag uitmuntend gedragen,” aldus burgemeester Nijpels. De vrijdag voor Koningsdag kregen een aantal inwoners in de gemeente een lintje. Ook dat verliep door het coronavirus allemaal anders. “Nu sta je voor iemands deur op drie meter afstand heel koel te vertellen wat er aan de hand is. De versierselen mochten we niet overhandigen. Gelukkig is er wel afgesproken dat we later dit jaar nog een mooie opspelddag gaan organiseren.”

Drechterland: burgemeester in de voortuin

“Normaal organiseren we dan een bijeenkomst waarbij ook de oud-gedecoreerden worden uitgenodigd. Dat zat er dit jaar niet in,” vertelt burgemeester Pijl van Drechterland. “De instructie was om de gedecoreerde dit jaar te bellen. Ik heb dit gedaan door bij mensen in de voortuin te gaan staan. Door het raam konden we elkaar zo zien. Zo was er toch nog iets van direct contact.” Terugblikken op Koningsdag deed burgemeester Michiel Pijl in een video. “Drechterland staat natuurlijk bekend om de prachtige tulpenvelden. Een oranje tulpenveld leek me wel toepasselijk om in terug te blikken op Koningsdag.”

Stede Broec: op de fiets langs

“We hadden zes inwoners in Stede Broec die een koninklijke onderscheiding kregen. Dat is altijd een van de leukste dingen die je kunt doen in een jaar,”aldus burgemeester Wortelboer van Stede Broec. “Dit jaar moest het natuurlijk anders. Ik heb binnen de regels wel geprobeerd zo dicht mogelijk te blijven bij de manier hoe het altijd verloopt. Gebruikelijk haal ik ’s ochtends altijd de mensen als verrassing op. Normaal zou ik de mensen meenemen naar De Oude Kerk in Grootebroek. Daar wachten dan familie en vrienden en de mensen uit de stichtingen en verenigingen waar ze werk voor gedaan hebben. Dit jaar ben ik in plaats daarvan op de fiets naar de mensen toe gegaan.”

“We hadden een tafeltje meegenomen met daarop een bos bloemen en iets lekkers voor bij de koffie. Van afstand heb ik de mensen toegesproken. Dat was even anders, maar wel heel leuk. Het heeft evengoed de aandacht gekregen die het verdient. Het zijn allemaal mensen die zich onbaatzuchtig voor de samenleving inzetten.” In deze bijzondere tijd is burgemeester Wortelboer aan het vloggen geslagen. “Ik probeer op die manier contact te houden met de samenleving. We ontdekken met elkaar toch weer nieuwe manieren van communiceren en samenwerken. Ik ben benieuwd wat ervan blijft hangen als we straks terug naar het oude normaal kunnen.”

De interviews met de burgemeesters kun je via deze link terugluisteren.