Steeds vaker worden tieners ingezet om in ruil voor geld explosieven of vuurwerkbommen af te laten gaan. Eén van hen is de 13-jarige zoon van Kees*, die vorig jaar met twee leeftijdsgenoten betrokken was bij een aanslag in Medemblik. “Er worden jochies opgetrommeld als soldaatjes, dit moet stoppen.”

Explosie door mogelijk zwaar vuurwerk bij woning Medemblik

Kees weet niet wat hij ziet als hij nietsvermoedend de deur opendoet. Plotseling staat er acht man aan politie op zijn erf. Vier aan de voordeur en vier in de achtertuin. “Zodat mijn zoon niet kon ontsnappen.”

De agenten komen niet voor de gezelligheid, maar voor zijn 13-jarige zoon. Direct gaan alle alarmbellen af binnen het gezin. Want wat blijkt: hij was betrokken bij een explosie in Medemblik, een maand eerder. “Zo zit hij nog bij je op schoot om te knuffelen en zo staat er acht man politie voor je deur en wordt hij gearresteerd. Dan staat je wereld wel even op zijn kop.”

Kinderen plaatsen vuurwerkbommen

Steeds vaker blijkt dat jonge tieners betrokken zijn bij het plaatsen van explosieven of vuurwerkbommen. In West-Friesland zijn alleen dit jaar al acht explosies geweest en ook bij de meest recente in Hoorn, afgelopen maandag, werd een minderjarige jongen opgepakt.  

Terug naar die fatale avond, nu ruim een jaar geleden. De zoon van Kees – woonachtig in een dorp in de gemeente Medemblik – is die avond met twee leeftijdsgenoten.

“Ze zijn via via benaderd via Snapchat. Wie de opdrachtgever is, weet ik nog steeds niet”

De zoon (13) van Kees was betrokken bij het plaatsen van een vuurwerkbom

Ze zijn op pad met een missie: in ruil voor 1.500 euro moet het groepje kinderen van de opdrachtgever een baksteen door een raam gooien bij een huis aan de Lichtewaterlaan, gevolgd door een Cobra, met een flesje benzine. “Ze zijn via via benaderd via Snapchat. Wie de opdrachtgever is, weet ik nog steeds niet. Het verhaal ging dat de jongen die in dat huis woonde, schulden had bij de opdrachtgever.” 

De explosie moest die avond als vergelding dienen. De baksteen gaat inderdaad door het raam, maar de bewoners zien de Cobra en het flesje benzine afketsen op het raam. Buiten komt de vuurwerkbom tot ontploffing. “Als die naar binnen was gegaan, waren de gevolgen niet te overzien, want de bewoonster zat met haar zoon gewoon op de bank. Dan hadden we het – vrees ik – over moord.” 

Aanslag mislukt: weg 1.500 euro

De zoon van Kees heeft als opdracht om de explosie vast te leggen, maar hij verwijdert na afloop snel de beelden. En die 1.500 euro? Daar kunnen de pubers naar fluiten, omdat de aanslag mislukt is.  

De arrestatie van de jeugdige daders schokt Medemblik. Kees doet zijn verhaal vooral om andere ouders te waarschuwen. “Het is echt een probleem. Als je als tiener 1.500 euro geboden krijgt ‘om een klusje te doen’, dan is dat voor sommigen heel aantrekkelijk. Maar ze hebben geen idee wat de impact van hun daden is. Zeker niet als ze 13 of 14 zijn.”

Samen met de zoon van Kees worden nog eens drie kinderen opgepakt, van 14 en 15 jaar oud. “Via dat Snapchat worden jochies opgetrommeld als soldaten. Degenen die erachter zitten, interesseert het niets hoe oud die kinderen zijn. Dat vind ik heel heftig.”    

“Degenen die erachter zitten, interesseert het niets hoe oud die kinderen zijn”

De zoon (13) van Kees was betrokken bij het plaatsen van een vuurwerkbom

Na de arrestatie, ruim een maand na de aanslag, volgt een verhoor van twee uur. De spijt komt in het geval van de zoon – zoals wel vaker – te laat. “Hij was heel erg geschrokken, maar hij was wel de lul. Hij zal ervan moeten leren. Zonder erover na te denken, was het zomaar zover. Hoewel dit eigenlijk niets voor hem is, moet hij hier wel voor boeten.”

Die mening deelde de rechter ook. De 13-jarige jongen krijgt 60 uur taakstraf, nog eens 60 uur voorwaardelijk en ook moet 4.600 euro aan schade worden vergoed door de daders. “Als ouders verhogen we de straf met nog eens 60 uur taakstraf. In de zomer mag hij met mij mee om te werken, om de schadevergoeding te betalen.” 

‘Zware les, maar een goede’

Contact met de medeplegers is door zijn ouders verboden, net als het gebruik van Snapchat. “Snapchat is gewoon levensgevaarlijk. Als je ziet was voor filmpjes daarop rondgaan… dat is bizar. Het is een zware les voor hem, maar wel een goede. Ik ben uiteindelijk blij dat hij gepakt is, dat het bij één keer is gebleven.”

Kees wil andere ouders behoeden voor soortgelijke taferelen. “Om dit als gezin mee te moeten maken, dat is heel heftig. Ik ben vroeger ook geen lieverdje geweest, maar dit is echt wel andere koek.” 

Hij waarschuwt: “Je wil niet dat je eigen kind dit doet, maar ook niet dat een ander kind dit doet. Maar het is schering en inslag. Zeker als er met geld wordt gezwaaid, zijn ze daar gevoelig voor. En voor je het weet, zit je er zomaar in.”

*De naam van Kees is gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.