In De Week van West-Friesland blikken we terug op de nieuwsfeiten van de afgelopen zeven dagen. Welke berichten vielen op en welke verhalen mag je echt niet missen? We zetten het meest opmerkelijke nieuws uit onze regio nog een keer op een rijtje.
Stugge Zegger
Vorige week verbleef de West-Friese redactie een schoolweek lang op het Martinuscollege om in het thema ‘mentale gezondheid onder jongeren’ te duiken. Het werd een vruchtbare week. Deze week verschenen opnieuw verhalen met openhartige leerlingen en experts.
Zo spraken we Chris, die al een lange tijd voelt hij dat hij liever als vrouw geboren had willen worden. Inmiddels wil hij in transitie. Maar de wachttijd voor alleen al een intakegesprek is 3,5 jaar.
Verder spraken we onder meer de openhartige Abe, die in het verleden kampte met zelfmoordgedachten. Gelukkig gaat het nu goed met hem. En we ontmoetten het zorgteam, dat jaarlijks honderden jongeren ziet vastlopen. Alle verhalen nog eens teruglezen? Bekijk onze themapagina Stugge Zegger of bekijk hieronder de compilatie!
Windturbine roept protest op
Een melkveehouder in Oudendijk wil een kleine windturbine van vijftien meter plaatsen om zelf energie op te wekken, maar buurtbewoners vrezen voor geluidsoverlast, slagschaduw en ‘landschapsvervuiling’.
De melkveehouder heeft het hele jaar door stroom nodig voor zijn melkveehouderij en wil een windturbine van vijftien meter op zijn erf plaatsen, ongeveer net zo hoog als een populier.
Aziatische hoornaar ‘echte klerelijer’
“Het is een heel agressief beestje. Ze steken dieper en vaker dan een gewone wesp. Ik heb er flink wat littekens aan overgehouden. Het zijn wat dat betreft echt klerelijers”, zei ongediertebestrijder Michel Sousa Girao over de Aziatische hoornaar.
De Aziatische hoornaar is niet alleen een monsterwesp, maar ook een plaag voor imkers, omdat deze wesp onder andere honingbijen eet. Michel had zijn handen vol om een nest in Hoorn, ter grootte van een skippybal te verwijderen.
Waar komt het giftige dinoterb vandaan?
Waar komt de kankerverwekkende stof dinoterb vandaan? Ondanks uitgebreid onderzoek van kennisinstituut Deltares is de bron van de giftige stof dinoterb niet achterhaald. Het onderzoek heeft wel aangetoond dat er geen aanwijzingen zijn dat dinoterb momenteel nog in gebruik is.
Dinoterb vormt een ernstig risico voor de gezondheid, vooral voor zwangere vrouwen. Ook is de stof schadelijk voor zoogdieren en vogels. De Europese Unie verbood het gebruik van deze stof al in 1998.
Boeren uit de kleren voor kalender
De Boerenkalender is misschien wel de Men’s Health van de polder. Koen Karsten uit Zwaagdijk en Joris Wiering uit Venhuizen hangen straks op het toilet van honderden huishoudens, en daar zijn ze hartstikke trots op.
Koen is blij dat hij uiteindelijk één van de dertien gelukkigen is die straks aan de wand hangt: twaalf voor iedere maand, en een op de cover. “Ik had het totaal niet verwacht, maar ben er wel trots op dat ik er in sta”, laat hij weten.
Zeehond in IJsselmeer gespot
Het was even twee keer knipperen toen een wandelaar de kop van een zeehond boven het IJsselmeer zag steken. ‘Sta je toch even raar te kijk als er in het IJsselmeer een zeehond zijn kop boven water steekt.’
Maar heel gek is het niet, stelt Arthur Oosterbaan van Ecomare.