Het voormalige badhuis Zuiderzee bij de dijk in Scharwoude is nu nog een ruïne waar het vooral voor hangjongeren goed toeven is. Maar als het aan de dorpsbewoners van Scharwoude en Grosthuizen ligt, gaat dat veranderen. Het badhuis moet een ontmoetingsplek worden. Morgen wordt het plan gepresenteerd aan de dorpsbewoners.
“Het moet een plek worden waar verleden, heden, en toekomst samenkomen”, vertelt Gert Elzinga, die samen met Jos Smal uit Grosthuizen onderdeel is van het doe-team. Dat team bestaat uit dorpsbewoners die samen met de gemeente praten over de toekomst van het dorp.
“Het is een bijzondere unieke plek met een rijke historie. De gemeente heeft ons uitgedaagd. Wil je dat er iets gebeurt, kom dan met een plan.”
Op de slooplijst
Want eigenlijk stond het badhuis, dat in 1948 geopend werd, op de lijst om gesloopt te worden. Het badhuis, waar vroeger kinderen zwemles kregen, is zijn functie al tientallen jaren kwijt.
“Vroeger sprong je hier zo vanaf de steiger het Markermeer in”, vertelt Smal. “Het was echt een ontmoetingsplek. Voor veel bewoners is dit een plek met mooie herinneringen. We hebben een enquête gehouden en daaruit bleek ook dat ze de plek willen behouden.”
Na de dijkversterking, die in 2020 begon, is het Markermeer zo’n 200 meter opgeschoven. “We zijn daardoor ook de binding met het water verloren en door dit nieuwe plan krijgen we dat weer terug”, vertelt Gert.
Houten geraamte met stalen trap
De huidige badhokjes verdwijnen. “Het idee is dat er in een hardhouten geraamte een stalen trap komt over denkbeeldige betonnen badhokjes, maar dan met een open structuur. Je kunt straks niet alleen over het water uitkijken, maar ook de andere kant op naar het dorp. Ook komt er een brug, en een wandel- en fietspad.”
Om het plan, genaamd ‘Panorama Scharwoude’, uit te kunnen voeren, is er veel geld nodig en dat is deels gelukt. Het ontwerp, gemaakt door architectenbureau Common Practice, werd ingestuurd naar het Fonds voor Architectuur en Bouwkunst en met succes: een toekenning van 100.000 euro.
Smal: “Er waren heel veel inzendingen en wij bleven bij de laatste vijf over. Als je dan wint bent je zo trots als een aap met zeven staarten. Ze noemen het ook een architectonisch pareltje.”
Gemeente wil bijdragen
Ook de gemeente staat achter het project en draagt naar verwachting 50.000 euro bij. Ook wordt er nog een beroep gedaan op sponsors en een subsidiepot vanuit Europa waarbij het behoud van de leefbaarheid van het platteland centraal staat. De heren hebben de hoop dat volgend jaar kan worden begonnen met de bouw.
Morgen wordt het plan gepresenteerd aan de dorpsbewoners in restaurant Ootje Konkel. “Dit plan biedt nieuwe kansen voor het dorp. Je kunt daar in de toekomst excursies doen waarbij aandacht is voor de historie, puzzeltochten voor kinderen organiseren, maar ook op een heldere nacht naar de sterren kijken”, vertelt Elzinga.
“We willen iets realiseren waar een positief gevoel inzit en weer een centrale plek creëren in het dorp. Wij denken dat dat met dit plan gaat lukken.”