In Grootebroek wordt dit weekend een grote reanimatie marathon gehouden. Zo’n 200 deelnemers leren hoe je moet reanimeren, en welke verschillen er zijn tussen het reanimeren van mannen en vrouwen. “De klachten die zij hebben bij hartfalen kunnen anders zijn. Zelfs professionals herkennen het te laat.”

Stede Broec telt momenteel zo’n 700 mensen die weten hoe je iemand moet reanimeren. “Wij hebben zelf 150 leden. Verder begeleiden we ongeveer 500 tot 600 mensen. De professionals, zoals zorgmedewerkers, worden daar nog niet bijgerekend”, vertelt Mark Waterman, voorzitter van EHBO Stede Broec. “Kunnen reanimeren is letterlijk van levensbelang. Al is het alleen maar voor je eigen gezin of omgeving.”

De reanimatie marathon begint zaterdag om 12.00 uur. Aanvankelijk zou deze marathon gehouden worden op het Streekplein in Bovenkarspel, naast het winkelcentrum Streekhof. Maar onder andere vanwege de weersomstandigheden is besloten om het te verplaatsen naar een binnenlocatie.

Daarom wordt de marathon gehouden bij het gebouw van EHBO Stede Broec, aan de Dracht in Grootebroek. Ieder uur komen er teams binnen, waardoor er genoeg ruimte en overlap is om iedereen plaats te bieden.

Iedereen die dat wil is welkom om te komen kijken naar de reanimatie marathon, de bloeddruk op te laten meten, of meedoen met de teams die reanimeren. Ook kan EHBO Stede Broec nog enkele vrijwilligers gebruiken voor het 24-uur durende evenement. “Vooral ’s nacht komen we eigenlijk nog wat handjes te kort”, zegt Waterman. “Met een klein team redden we het net aan, maar het zou mooi zijn als er mensen zijn die extra ondersteuning willen geven.”

Klachten bij vrouwen worden te laat herkend

Tijdens de marathon van aankomend weekend zal er ook vooral aandacht gegeven worden aan de reanimatie bij vrouwen. Als een vrouw te maken heeft met hartfalen, kunnen er soms andere klachten ervaren worden dan wanneer een man last van hartfalen heeft.

“Je herkent de klachten op een andere manier”, legt Waterman uit. “Soms kunnen deze hetzelfde lijken als menstruatieklachten, of klachten die horen bij de overgang. Vrouwen worden daarom soms te laat gereanimeerd, omdat deze klachten niet op tijd gemeld of opgemerkt worden. Professionals herkennen de klachten soms ook te laat. Daar zijn ze nu achter gekomen. Dus wij vinden dat daar veel meer aandacht voor nodig is.”