B.M. uit Enkhuizen moest vandaag voor de rechter komen voor het bedreigen en aanvallen van agenten bij haar woning, december vorig jaar. De 23-jarige vrouw was zwaar onder invloed en maakte stekende bewegingen met een mes. Ze gooide met spullen en zelfs messen. Een flink geschrokken agent deed zijn verhaal in de rechtszaal. “Ik dacht dat ik misschien wel mijn stroomwapen of pistool moest gebruiken.”
Het is maandag 18 december 2023. Meerdere malen belt B.M. het 112-nummer, na een ruzie met haar zus. “Die wenste mij zelfs dood. Ik was heel emotioneel, voelde mij slecht. Het ging al langer niet goed en ik zocht hulp”, vertelt ze vandaag in de rechtbank.
Rond 7 uur ’s ochtends staat de politie voor de deur. De 23-jarige reageert woedend en wil dat de agenten weggaan. “Ze pakten mijn telefoon af. Ik voelde mij niet gehoord, terwijl ik juist steun nodig had. Ik belde niet voor de lol 112.”
De agenten gaan naar buiten om, naar eigen zeggen, escalatie te voorkomen. Ze stappen de hal van het complex in waar de vrouw woont. Ook de vader en zus van de Enkhuizense staan in de hal. B.M. is zwaar onder invloed van lachgas en blijft zelfs tijdens het incident ballonnen inhaleren.
“Ik hoop dat je de hulp krijgt die je nodig hebt en van je verslaving afkomt”
Agent
Ze voelt zich niet serieus genomen door de politie en ontploft: “Ik kan het mij niet allemaal herinneren, maar ik wilde de woede en verdriet van mij afslaan. Ik was niet van plan om iemand wat aan te doen.”
Vrouw loopt met mes: ‘Ik steek je kanker dood’
Maar dat voelt voor de politieagenten niet zo. Als ze zien dat de vrouw met een mes loopt, proberen ze de deur in de hal dicht te houden. B.M. maakt stekende bewegingen en slaat met het mes op het raam bij de deur. “Ze riep: ‘Ik steek je kanker dood'”, aldus de aanwezige agenten.
Ze gaat daarna het appartement weer in, maar komt even later weer naar buiten en begint met spullen te gooien. “Ze gooide een glazen voorwerp in mijn richting”, blikt een agent tijdens de zitting terug. “Die miste mij, maar ik was wel geschrokken.”
Daarna zou ze ook met een schaar hebben gegooid en twee keer met een mes. “Dat kon ik net ontwijken”, aldus de agent die gebruik maakte van zijn spreekrecht tijdens de rechtszaak. En bewust, zo vertelt hij. “Ik wil mijn persoonlijke gevoel delen. Ze zeggen dat de politie hiervoor getraind is. Maar na het werk doe je het uniform uit, en ben je ook een mens.”
Agent dacht dat hij misschien moest schieten
Het hele gebeuren heeft flinke impact gehad op de man die toen nog agent in opleiding was. Hij sliep er slecht van, had ook regelmatig flashbacks. “Je kwam met een mes op ons af, maar mijn collega kon de deur dichthouden. Als een soort dier probeerde je door de deur te steken”, aldus de agent.
“Als je door het glas was gekomen hadden we misschien wel ons stroomwapen of pistool moeten gebruiken. Voor de ogen van je vader en zusje. Dat doet veel met mij.” Hij laat weten niet boos op haar te zijn. “Ik hoop dat je de hulp krijgt die je nodig hebt en van je verslaving afkomt.”
Lachgasverslaving: 1.000 ballonnen op een dag
Want juist die verslaving blijkt een groot probleem voor B.M.. Ze gebruikt soms wel 1.000 ballonnen op een dag. Een lachgastank maakt ze in een half uur leeg. “Uw verslaving is heel heftig”, houdt de rechter haar voor. Iets wat de vrouw zelf ook erkent.
“We mogen van geluk spreken dat het niet erger is afgelopen”
Officier van justitie
“Ik ben er verslaafd aan geraakt omdat het mij verdooft”, legt de vrouw uit. “Ik loop al een aantal jaar rond met een ontsteking in de hals en dit helpt. Het is heel verslavend. Het heeft die ochtend absoluut een rol gespeeld.”
Hulp Noodzakelijk
Volgens de reclassering is hulp noodzakelijk. Opname in een zorginstelling, maar ook een behandeling en het meewerken aan controles van middelengebruik. B.M. zegt aan alles te willen meewerken. “Ik heb er heel veel spijt van. Volgende week word ik eindelijk geopereerd aan de ontsteking waar ik al jaren mee rondloop. Dan wil ik van mijn verslaving afkomen en mij weer richten op de toekomst.”
Het Openbaar Ministerie neemt de zaak hoog op en eist, naast wat de reclassering adviseert, een celstraf van zo’n 6 maanden waarvan 4,5 voorwaardelijk. Omdat ze die al in voorarrest heeft gezeten, zou ze dan niet meer de gevangenis in moeten. “Maar een stok achter de deur is noodzakelijk. We mogen van geluk spreken dat het niet erger is afgelopen”, aldus de officier van justitie.
‘Verhaal van de agenten is overdreven’
De advocaat van B.M., Ananda Renshof, ziet het anders. Volgens haar zit er een groot verschil tussen wat de agenten hebben gezegd en wat er te zien is op de beelden van de bodycam van één van de agenten. “Ik wil niets afdoen aan hoe bedreigend het heeft gevoeld. Maar het verhaal van en de aangifte van de agenten is overdreven.”
Wat de advocaat betreft heeft de Enkhuizense lang genoeg in voorarrest gezeten en is hooguit een taakstraf acceptabel. De rechter doet over twee weken uitspraak.