Ook Enkhuizen heeft een locatie voor een asielzoekerscentrum gevonden, waarmee voldaan wordt aan de spreidingswet. 98 vluchtelingen kunnen terecht aan de rand van de stad, en pal achter de woning van de familie Rood. “Wij vinden het niet erg, laat ze maar komen.”
Dat asielzoekerscentra niet altijd met open armen worden ontvangen, weten Riet en Jan Roodmaar al te goed. “Mensen hebben er vaak geen ervaring mee, maar wel gelijk een mening over”, aldus Riet. “Dan zeggen ze dat hun huis een ton minder waard wordt”, zegt Jan. Riet vult aan: “Maar ach, we zijn al zo rijk hier. Ze zijn welkom.”
Hoewel het huidige kabinet de spreidingswet uiteindelijk wil intrekken, draagt Enkhuizen haar steentje bij. “Deze mensen zijn op de vlucht en hebben een plek nodig”, aldus wethouder en loco-burgemeester Jan Franx.
Asielopvang, maar niet ten koste van woningbouw
Makkelijk was het niet om een plek te vinden. De weinige grond die beschikbaar is, is bestemd voor woningbouw. Zo ook op de plek voor de opvanglocatie. Voor het woningbouwproject Gommerwijk West-West moeten 700 huizen gebouwd worden.
“Maar we beginnen aan de andere kant met bouwen, dus het plan loopt geen vertraging op”, legt Franx uit. Het is ook de reden dat het azc niet 10, maar maximaal 5 jaar kan blijven staan. “De vorige collegeperiode zijn maar 10 woningen gebouw, dat gaat mij niet gebeuren. Ik heb gezegd: we willen gerust opvang doen, maar de woningbouw mag niet stagneren, want onze mensen zitten te springen om woningen.”
Omwonenden, bedrijven en verenigingen in de buurt hebben een brief gekregen of zijn door de wethouders van de gemeente gebeld. “De reacties waren positief. En mensen zeiden ook dat ze graag willen helpen.”
Ontsluiting azc via de Gouw
Wanneer de opvang er komt en hoe die eruit komt te zien, is nog onduidelijk. Dat is aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De ontsluiting naar de weg gebeurt tussen de twee aangrenzende woningen aan de Gouw.
Op de locatie waar die straks ook al moet komen als de nieuwbouwwijk klaar is. En dus ook naast het huis van de familie Rood. “Iedereen heeft recht op een plek, dus laat ze maar komen”, aldus Riet.
En over de veiligheid maakt de gemeente zich geen zorgen. “Bij de crisisnoodopvang die we hier hebben gehad zijn ook nooit problemen geweest, ook niet bij de opvang van Oekraïners. Ik ga ervan uit dat er hier ook geen problemen komen. En anders hebben we altijd nog onze boa’s en de politie”, aldus de wethouder.
Inloopbijeenkomst voor inwoners
De gemeente organiseert op 16 december een inloopbijeenkomst in wijkcentrum De Bonte Veer. Franx: “Het moet geen Poolse landdag worden, waar iedereen maar roept en schreeuwt. Er is de mogelijkheid om in een persoonlijk gesprek en in alle rust je vraag te kunnen stellen.”
De familie Rood zal de nieuwe tijdelijke buren in ieder geval met open armen ontvangen. “Ik zet nog een kop koffie voor ze ook”, zegt Riet.