Eten werd op straat gegooid, de kast werd regelmatig geplunderd en tot overmaat van ramp werd onlangs de camera gestolen. De maat is vol voor Jolanda Warmerdam (52) uit Bovenkarspel. Na twee jaar is ze gestopt met haar Weggeefkast, bedoeld voor mensen met een kleine portemonnee. “Heel triest. Zeker voor de mensen die het nodig hebben.”
Joily’s Weggeefkast stond zo’n twee jaar in de tuin van Jolanda. Jolanda heeft een webshop in voornamelijk voedingssupplementen en healthproducten en van daaruit ontstond het idee voor een kast met gratis spullen voor anderen. “Omdat er wel eens spullen terugkomen, of we krijgen iets opgestuurd, leek het mij leuk om het in een kast te doen. Voor mensen die dit normaal gesproken niet kunnen betalen. Dat liep een beetje uit de hand.”
12 pakken maandverband meegenomen
Want al snel werden er voedsel en verzorgingsproducten toegevoegd aan de Weggeefkast. “Vaak werd er ook iets gedoneerd door anderen. Ik hield dat allemaal bij. Al snel zag ik dat er soms misbruik werd gemaakt van het aanbod. Dan pakte iemand bijvoorbeeld twaalf pakken maandverband, terwijl er heel duidelijk staat dat je maximaal drie producten mag pakken. Zo kunnen meer mensen er gebruik van maken. Dat zorgde voor wat frustratie, maar aan de andere kant hadden heel veel mensen iets aan de kast.”
De ergernis werd groter toen er verschillende keren vandalisme werd gepleegd. “Vaak door jeugd. Dan gooiden ze de spullen uit de kast op straat. Lagen er ineens eieren op de weg, of dan waren de deurtjes gesloopt. ‘Waarom?’, denk ik dan.”
“Ik stop ermee. Het kost mij tijd en geld en het levert stress en gedoe op.”
Jolanda Warmerdam stopt met haar Weggeefkast
Om alles in de gaten te kunnen houden, schafte ze op eigen kosten een camera aan. Maar die werd vorige week gestolen. Voor Jolanda de welbekende druppel. “Ik stop ermee. Het kost mij tijd en geld en het levert mij stress en gedoe op. Dan houdt het op.”
De Weggeefkast – bedoeld dus voor mensen die minder te besteden hebben – staat op meer plekken onder druk, weet Jolanda. “Er stoppen er steeds meer. Want ook daar hebben ze last van misbruik en vandalisme. Er zijn gewoon mensen die gaan al die kasten af om ze leeg te halen. In Enkhuizen is de Weggeefkast ’s avonds al dicht. Het is heel triest. Zeker voor de mensen die het zo nodig hebben, veelal ouderen. De raddraaiers verpesten het.”