Ondanks een gebrek aan politieke ervaring spraken toch bijna 100.000 Noord-Hollanders vertrouwen in haar uit. Dus ging BBB-fractievoorzitter Ingrid de Sain (54) van haar eigen melkveehouderij in Schellinkhout naar het provinciehuis in Haarlem. Ze is er nog steeds lichtelijk verbaasd over. “Er is geschiedenis geschreven.”

Ingrid de Sain verkiezingen BBB

“Ik ga niet alleen voor boeren de politiek in, óók voor de burgers”, was haar boodschap toen de nieuwbakken lijsttrekker Ingrid de Sain (54) – inmiddels fractievoorzitter van Noord-Holland – half november 2022 bekendmaakte dat ze de politiek in ging. Ze was tot voor kort trouw CDA-stemmer.

De BoerenBurgerBeweging (BBB) beleefde sindsdien een jaar vol hoogtepunten. Als nieuwkomer denderde de partij groots binnen in West-Friesland, en ook in de provincie won het razendsnel terrein. Dit keer was het aan de BBB, als grootste partij in Noord-Holland, om de onderhandelingen te starten. “Het was een intensieve periode met vele gesprekken en visies, maar we zijn ontzettend trots op wat we afgelopen jaar als fractie hebben neergezet”, blikt ze terug op de verkiezingsuitslag en het bereikte coalitieakkoord.

Ander geluid

NH spreekt haar aan het einde van het jaar in het laatste huis van het West-Friese slingerdorpje Schellinkhout. Hét huis waar ze jarenlang met haar man Gerard een melkveehouderij met 110 koeien heeft gerund, voordat ze ‘verhuisde’ naar het provinciehuis in Haarlem – zo’n 60 kilometer verderop.

Het was ook de plek waar we haar troffen vlak na de verpletterende verkiezingsoverwinning voor de Provinciale Staten. Een terugkeer naar vertrouwd terrein, zoals ze het zelf noemt. “Dan loop je even door de stal en dan komt het geluk meteen weer bovendrijven. Hier liggen toch je roots.”

Tekst gaat verder onder de video.

Even geen ‘hoofdpijndossiers’ of doorwerken tot ver na middernacht, maar tijd doorbrengen met de familie en kinderen. “En dat had ik ook echt even nodig”, geeft ze eerlijk toe. “Ik was vermoeider dan ik dacht. Ik heb heerlijk kerst gevierd met het hele gezin. En met Sinterklaas zijn we als fractie bij elkaar gekomen en hebben we lootjes getrokken en surprises gemaakt. Even iets anders dan politiek.”

Ze benadrukt dat de partij een drukke tijd achter de rug heeft door de campagne, de verkiezingen, het vormen van een nieuwe coalitie en het eindeloos debatteren. “Maar ik sta nog steeds achter m’n keuze”, vertelt ze. “Wij geven een ander geluid op het provinciehuis. Veel politici weten niet wat er speelt in het landelijk gebied. Daarvoor zitten wij nu in de politiek.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Ingrid de Sain wordt geïnstalleerd als Statenlid

Succesjes geboekt

Zo vlak voor het einde van jaar boekte de BBB nog een succesje. Dankzij een aangenomen amendement – mede ingediend door het CDA, VVD, JA21, 50Plus, FvD en de PVV – gaat de provincie de legeskosten van PAS-melders kwijtschelden. Een belangrijke stap, aldus de BBB. “We vinden deze kosten onterecht en onrechtvaardig.”

Ze is er héél trots op, vertelt ze nu, ook gezien haar thuissituatie. Net als vele andere melkveehouders in Noord-Holland is zij een PAS-melder. “Juist omdat de PAS-melders buiten hun schuld om in deze situatie terecht zijn gekomen, zou het de overheid, in dit geval de provincie, sieren om de PAS-melders tegemoet te komen door het bedrag aan legeskosten te wijzigen naar nul euro.”

Wat is een PAS-melder?

In totaal kent Noord-Holland tussen de 166 en 280 PAS-melders. Zij kregen tussen 2015 en 2019 toestemming van de overheid om uit te breiden. Volgens het door de overheid bedachte Programma Aanpak Stikstof (PAS) konden melkveehouderijen met beperkte stikstofneerslag in beschermde natuur volstaan met een melding en hadden zij geen natuurvergunning nodig.

Maar door een uitspraak in mei 2019 van de Raad van State kwamen zij juist in de problemen. In plaats van een melding was er een officiële natuurvergunning nodig voor de stikstofneerslag. Zolang die er niet is, verrichten de melkveehouderijen in feite illegaal werk.

Het was dus een veelbewogen jaar voor de BBB. Van het pleiten voor meer Noord-Hollanders in de techniek tot het voorkomen dat de Landbouwshow Opmeer niet meer wordt gesubsidieerd. “We vertegenwoordigen écht 50-50, daar ben ik trots op.”

Ook komend jaar staat er genoeg te wachten, weet De Sain. Als voorbeeld noemt ze het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Daarin wordt onder meer aangestuurd op kringlooplandbouw, natuurverbetering en 1.400 hectare nieuw bos. De BBB is daar kritisch op. “Maar ook het overvolle stroomnet en onderhoud aan onze bruggen en sluizen”, zegt ze. Met een knipoog: “Uitdagingen zijn er nog genoeg, óók komend jaar.”

10 x 2023: terugblik op het afgelopen jaar

In 10 x 2023 blikt de West-Friese redactie tussen 22 en 31 december terug op 10 opmerkelijke verhalen van het afgelopen jaar. Welke personen vielen op in 2023? Wat waren de heftige gebeurtenissen in onze regio? En hoe is het met de hoofdrolspelers? Vandaag: het veelbewogen jaar van Ingrid de Sain uit Schellinkhout.