De vergiftigde taart die in 1910 het leven kostte aan Maria Musman leidde tot het baanbrekende Taartarrest, waarmee ‘voorwaardelijke opzet’ een vast begrip werd in de Nederlandse rechtspraak. Nu, 114 jaar later, krijgt Musman een nieuwe herdenkingssteen op de begraafplaats in Hoorn. Reden voor NH om in de geschiedenis van de Hoornse taartmoord te duiken.

In september 1910 wordt in Hoorn de echtgenote van de 84-jarige marktmeester Willem Markus vermoord. Zijn vrouw – Maria Musman – overlijdt nadat ze een stuk van een vergiftigde taart had gegeten. Dienstmeisje Grietje overleeft het drama ternauwernood. De dader – Johannes Beek – had het niet op hen, maar op Markus gemunt. Hij wilde zo wraak nemen voor zijn ontslag, enkele jaren daarvoor. 

Voorwaardelijke opzet

Beek wordt in eerste instantie veroordeeld tot doodslag, wat tot een lagere straf leidt dan moord. De hoge raad herziet het besluit en vindt dat Beek met het versturen van de giftige taart had kunnen weten dat er ook andere mensen dan Markus van konden eten. En zo betreedt het principe van ‘voorwaardelijke opzet’ de Nederlandse rechtspraak.

Nog altijd is dit van groot belang, bijvoorbeeld als het gaat om vergismoorden. “Er is geen jurist die zijn studie niet is begonnen met het Hoornse Taartarrest”, zegt de Hoornse advocaat Cees Nierop. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Johannes Beek - Hoornse Taartmoord

Hoe een verhaal uit 1910 plotseling weer tot leven komt. 114 jaar na de gruwelijke moord op Maria Musman zorgen nazaten voor een nieuwe grafsteen voor het onfortuinlijke familielid. Reden genoeg voor de West-Friese redactie om nog eens na te gaan wat zich toen heeft afgespeeld. Er ontstaat een uitgebreide reportage, die van compleet Hoornse makelij is. 

Scenes naspelen

Begraafplaatsvrijwilliger Rita Lodde en archivaris Jan de Bruin vertellen wat er gebeurd is en zoomen in op de rol van de hoofdrolspelers. Leden van musicalvereniging Westend spelen scenes na en advocaat Cees Nierop duidt het belang van het Taartarrest voor de rechtspraak. (Stem)acteur Frederik de Groot spreekt de teksten in. 

De uitgebreide reportage over De Hoornse Taartmoord is op 30 december op de televisie bij NH te zien. De eerste uitzending is om 17.11.