Op het industrieterrein van Medemblik zijn tien mannen in witte pakken al weken bezig om elke vierkante meter van het gebied asbestvrij te maken. Door een grote brand bij een polyesterbedrijf eind januari ligt zo’n 33 duizend vierkante meter bezaaid met het bouwmateriaal. Maar hoe gevaarlijk is eigenlijk asbest? En nog vier vragen over asbestverwijdering.

Hoe gaat het verwijderen van asbest eigenlijk in z’n werk?
Het bedrijf waar de brand woedde is afgesloten met hekken en afzetlint. Volgens Maarten Lemmens, van Boy Limmen Sloopwerken en Asbestsanering, is het een flinke operatie om het hele gebied weer schoon te krijgen.
“We werken elke dag met tien tot twaalf man die we hebben opgedeeld in teams. De mannen dragen beschermende pakken en maskers. Die trekken ze na het werk weer uit waarna ze onder de douche stappen zodat alle asbestdeeltjes weg zijn.”
De gemeente, de omgevingsdienst en gedupeerden hebben afspraken gemaakt over de prioriteiten in de schoonmaak. Vlak na de brand zijn eerst de brandweerwagens en het strooipunt van de gemeente schoongemaakt. “Daarna hebben we de opritten van de bedrijven schoongemaakt zodat iedereen zo snel mogelijk weer aan het werk kan.”
En bij dat schoonmaken wordt zowel groot materieel als klein materieel ingezet. Zo zet het schoonmaakbedrijf een hoogwerker in om de daken schoon te maken en wordt er met behulp van een rupskraan oud ijzer afgespoeld in een container met water. Ook gebruiken de schoonmakers een veegwagen en industriële stofzuigers.
Bekijk in onderstaande video hoe de mannen in witte pakken te werk gaan (tekst gaat verder onder de video):
Hoe is het met de eigenaar van het getroffen bedrijf?
Eigenaar Gerard Manshanden was bij zijn dochter in Amsterdam toen er brand uitbrak in zijn bedrijf. “Ik reed terug en toen zag ik dat er niks meer van over was. Daar kun je je wel druk over maken maar dat heeft geen zin. Mijn emotie zit vooral in de saamhorigheid. Ik werd meteen door bedrijven door heel Nederland gebeld die ruimte en hulp aanboden. Dit wil niemand meemaken. Dat raakt me wel.”
Wat is asbest eigenlijk?
Asbest is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit hele kleine vezels. Vroeger werd het veel gebruikt omdat het sterk, slijtvast, hittebestendig en goedkoop was. Het zit daarom in bouwmaterialen zoals golfplaten, dakbedekking en isolatie. Sinds 1993 is het gebruik van asbest verboden, omdat het schadelijk is voor de gezondheid.
Hoe schadelijk is asbest voor je gezondheid?
Nee, we hoeven volgens Maarten Lemmens niet meteen in paniek te raken als een gebied verontreinigd is met asbest. Asbest is vooral gevaarlijk als losse asbestvezels worden ingeademd. Die kunnen diep in de longen doordringen wat op den duur kanker kan veroorzaken.
Bouwmaterialen waar asbest in verwerkt zit kunnen in principe geen kwaad. “Maar als het breekt is het een ander verhaal. Daarom is het belangrijk dat we het op een veilige manier opruimen.”
Is het duur om asbest te verwijderen?
Om het besmette gebied weer schoon te krijgen is flink wat mankracht nodig. Voor het hele project is zes weken uitgetrokken. Lemmens schat de kosten op ruim twee ton. “Het kost zo ongeveer acht euro per vierkante meter.”