Het hoogwater dat het Visserseiland en de naastgelegen Grashaven in Hoorn blank zette, is weg. De gemeente is bezig de 2.600 zandzakken weg te halen én de schade op te nemen. Ondanks dat de bewoners altijd vertrouwen hebben gehad in een goede afloop, zien ze het ook wel als een wake-up call.
Spannend was het af en toe zeker, zegt ook Ingrid Maas, bewoonster en namens de buurt de contactpersoon voor de gemeente. Bijvoorbeeld op oudjaarsdag toen de politie ineens voor de deur stond. “Dat we ’s ochtends vroeg de auto’s moesten wegzetten, brandweer voor de deur. Toen dachten we wel even, komt het wel goed? En daarna hadden we nog een keer dat het water via de put omhoog kwam. Dat waren toch wel spannende momenten.”
Haar man Marco bouwde zelfs een eigen dam in de garage om het water tegen te houden. Maar gelukkig hoefde die nooit getest te worden. “Hij is inmiddels weer verzaagd voor een ander project van hem”, vertelt Ingrid lachend.
Taart laten bezorgen
Maar uiteindelijk is er altijd vertrouwen geweest in de genomen maatregelen, waaronder de 2.600 zandzakken. “En de gemeente was er ook altijd. Je kon 24 uur per dag contact opnemen als we vragen hadden. Natuurlijk was je wel continu alert op de momenten dat er wel water doorheen zou kunnen komen.”
De buurt heeft daarom als dank vier bijzondere taarten laten bezorgen voor de gemeentemedewerkers.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Uit handen van burgemeester Jan Nieuwenburg krijgt ze een bloemetje als dank, omdat ze als contactpersoon diende tussen de buurt en de gemeente. “Complimenten voor de bewoners die een hechte gemeenschap vormen en goed met elkaar communiceerden.”
Lof is er ook voor de medewerkers van de buitendienst van de gemeente die de burgemeester toespreekt. “Alle waardering dat ze bij nacht en ontij hier rond hebben gelopen en hebben gekeken naar de risico’s en mogelijke maatregelen.”
(Tekst gaat verder onder de foto)
De gemeente is deze week nog bezig met het weghalen van de laatste zandzakken. Het riool wordt geïnspecteerd en de weg op eventuele verzakkingen. Ook in de Grashaven wordt gecontroleerd of maatregelen nodig zijn. “Als het water zoals hier, 30, 40 centimeter hoog heeft gestaan, dan doet dat natuurlijk wel wat met de openbare ruimte”, vertelt Nieuwenburg.
Wakker geschud, en hoe nu verder?
Het hoogwater heeft de buurt ook wel aan het denken gezet. “Natuurlijk weten we dat we buitendijks wonen en dat het kan gebeuren. Het heeft ons ook wel wakker geschud”, vertelt Ingrid. “We gaan ook met de gemeente praten of er toch maatregelen te nemen zijn om het water in het vervolg weg te houden.”
Dat moet gebeuren tijdens een evaluatie met ook Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Al zal het risico op hoogwater altijd blijven, zo stelt de burgemeester. “Het kan altijd gebeuren, al gaan we kijken of we met kleine maatregelen nog wel wat kunnen.”