Het is bijna traditie om tijdens de Hoornse vergaderingen van de gemeenteraad ook enkele wilde moties in te dienen. Het zijn moties die niet gekoppeld zijn aan de agenda van de vergadering. Soms betreffen ze onderwerpen die eerder in de raadscommissie zijn besproken. De laatst gehouden raadsvergadering bracht enkele wilde moties op.
Beëindigen uitvoeringsovereenkomst Lokaal Ondernemersfonds Hoorn 2022-2026 (Reclamebelasting)
De indienende fracties Hart van Hoorn en HOE?! hebben in een eerdere commissievergadering aangegeven de verordening rond de reclamebelasting te willen veranderen. Het geld dat de verordening opbrengt gaat volgens hen grotendeels naar de ondernemingen die zijn aangesloten bij de vereniging van lokale ondernemers. Gevraagd wordt de overeenkomst die in 2026 zal aflopen niet te verlengen, maar de taken die erbij horen opnieuw aan te besteden.
Wethouder Arthur Helling wil niet toezeggen alvast bekend te maken dat de overeenkomst definitief zal ophouden. Er moet eerst een goed gesprek komen en afgesproken worden op welk andere manier het moet worden voortgezet. Geen oude schoenen wegdoen voordat je zicht hebt op nieuwe, vindt hij. Hij gaat ervan uit dat er een overgangssituatie zou kunnen komen.
De huidige afspraken lopen af aan het einde van 2026, maar eerst moet een nieuwe constructie in de steigers komen te staan. De organisatie van de ondernemers weet dat de huidige afspraaktermijn afloopt.
De motie kreeg niet een meerderheid van de stemmen, het raadsvoorstel over de gemeentelijke belastingen waar de reclamebelasting deel van uit maakt werd wel aangenomen, zelfs unaniem.
Vergroten van de bekendheid van gratis menstruatieproducten in Hoorn
Maar liefst elf fracties verzoeken het college om meer bekendheid te geven aan de locaties waar gratis menstruatieproducten beschikbaar zijn. Zij dringen erop aan dit te doen door middel van gerichte informatiecampagnes in lokale kranten, op sociale media en andere relevante communicatiekanalen.
Debbie Katers (Hart van Hoorn) heeft zich met enkele collega’s ervoor ingespannen de beschikbaarheid te regelen. Marion van der Bijl (GroenLinks) is één van deze collega’s en benadrukt de noodzaak hiervoor.
Wethouder Karin Hakhoff vindt dat dit idee heel goed past binnen de plannen om armoede te bestrijden. Zij neemt het voorstel om de uitgifteplekken meer bekendheid te geven graag over. Uiteraard kreeg de motie een unanieme instemming.
Stoppen met Ironman
Een vijftal fracties vanuit de oppositie: Fractie Tonnaer, Fractie van Beusekom/Vinkenborg, Hart van Hoorn, Hoorn Open & Eerlijk en Sociaal Hoorn zijn van mening dat de organisatie van het sportieve evenement Ironman te duur, te weinig duurzaam en inclusief en met te weinig samenwerking met lokale en/of regionale sportverenigingen bezig is. De organisatie verdient er veel aan.
Zij verzoeken daarom het college en de overige fracties akkoord te gaan met het stoppen per 2026 verlenen van subsidie en organisatorische medewerking. Er wordt gevraagd een goedkoper sportevenement te organiseren. Wethouder Dick Bennis legt uit dat Hoorn met Ironman een evenement in huis heeft waarmee de gemeente geen financieel risico loopt. Bovendien levert het Hoorn en de regio meer landelijke bekendheid op. Er zijn ook mogelijkheden mee te doen zonder hoge inschrijfkosten, zoals deelname van kinderen.
Het evenement brengt voor de ondernemers in Hoorn veel op. Hij denkt dat de steden likkebaardend in de rij staan om het over te nemen wanneer Hoorn ermee stopt. De overlast wordt steeds beter opgevangen. In de regio heeft hij nog geen respons gekregen over het voorstel om iets anders te organiseren.
Arnold Wegner (PvdA) stelt voor dat de kosten die nu door de gemeente worden bijgedragen voortaan zal worden betaald vanuit de reclamebelasting, omdat het vooral de ondernemers zijn die baat hebben bij het evenement. De stemming wijst uit dat een meerderheid tegen de motie is.