In Brabant is vier jaar geleden gestart met de eerste herenboerderij. Lekker eten, direct van het land en op duurzame wijze verkregen. Dat is waar een herenboerderij voor staat. Momenteel zijn er vier herenboerderijen in Nederland in bedrijf. Dit jaar komen daar nog drie boerderijen bij.
Heeft een herenboerderij in West-Friesland kans van slagen?
Heeft een herenboerderij in onze regio ook kans van slagen? Een groep West-Friezen denkt van wel. Na een bezoek aan de Brabantse herenboerderij zijn ze vol enthousiasme het initiatief hiertoe gestart. Maart 2021 hopen ze de eerste schop in de grond te planten.
“Het mooie van een herenboerderij is dat je met een groep mensen die je niet kent een boerderij begint, vertelt Jeroen den Boer, een van de initiatiefnemers.
Wat wordt er verbouwd op een herenboerderij?
Anja Geenen ontvouwt de plannen die men voor ogen heeft met de herenboerderij:”Er zullen een aantal dieren zoals koeien, varkens en kippen gehouden worden. Er komt fruitbomenteelt met appels, peren en misschien ook pruimen. En daarnaast nog groente en kruiden. Op de herenboerderij in Boxtel worden 55 verschillende groenten en kruiden verbouwd. Dus er is keuze zat.”
Naar een locatie wordt nog gezocht. Wel lopen er al gesprekken met onder meer de gemeente Drechterland en de gemeente Hoorn. Er is een informatiebijeenkomst geweest op het stadhuis van Drechterland. 25 maart is de tweede bijeenkomst in Huis Verloren in Hoorn. Hier wordt meer uitleg verschaft aan geïnteresseerden.
Gedeeltelijk eigenaar van een boerderij
Wie zich aanmeldt wordt voor een deel eigenaar van de coöperatieve boerderij. Voor de financiering zijn 200 leden nodig. Zij hebben invloed op wat er verbouwd wordt en plukken de vruchten van een goede oogst. In het geval van een minder goed jaar worden de gevolgen hiervan ook samen gedragen.
Elke week groente, vlees en fruit direct bij de boer
“Per lid is een inbreng van € 2.000 benodigd. Hiervan wordt 20 hectare grond klaargemaakt. Er wordt irrigatie aangebracht, hekken, er komt misschien een stal, een tractor wordt aangeschaft,” vertelt Jeroen. “En vervolgens zal elk lid bij een eerste goede oogst per gezinslid voor tien euro per week zijn groente, vlees en fruit kunnen kopen,” vult Anja aan.