De jongeren die afgelopen zaterdag aanwezig waren bij het illegale feest bij ’t Kerkhuys in Spanbroek zijn verbouwereerd over het bericht, dat de gemeente Opmeer op haar website heeft geplaatst. Daarin staat te lezen dat het feest uit de hand zou zijn gelopen, maar volgens de bezoekers van het feest is daar niets van waar.

Afgelopen zaterdag was er een illegaal feestje ontstaan op de parkeerplaats bij ’t Kerkhuys in Spanbroek. Daarbij waren ongeveer 100 jongeren aanwezig. Op de website van gemeente Opmeer is te lezen dat de feestgangers over grafzerken op het kerkhof liepen, er vernielingen zijn aangebracht en er ontzettend veel troep is achtergelaten. Burgemeester Wim Groeneweg veroordeelt het feestje. “Ik ben verbijsterd, dat jongeren over de graven lopen en vind het respectloos en verdrietig voor de nabestaanden. Ik begrijp dat de jongeren graag een feestje willen vieren, maar dit gedrag kunnen we niet tolereren.”
 
Ook zou de organisator van het feest zondagochtend ‘van zijn bed gelicht zijn door de politie en een stevige bekeuring verwachten’. Maar Daan Blanken, die als aanspreekpunt voor de politie optrad zaterdag, weet van niets. “Ik stond om 11.00 uur bij de kerk om alles weer schoon te maken. Mijn maat is ook niet van zijn bed gelicht.”

Verbaasd

Daan is erg verbaasd door alle commotie. “Ik zou het echt niet weten hoe dit komt. Als je de reacties ziet op het bericht van de gemeente. Iedereen op het dorp staat versteld.” Volgens Daan was er op de avond zelf dan ook niets aan de hand. “Ons contact met de politie was goed. Ze wilden dat we ons verspreidden over het dorp. Maar bij elkaar blijven vond ik beter, want dan konden we de boel beter in de gaten houden. Toen gingen ze naar burgemeester om te overleggen en zeiden ze: ‘het is goed, maar dan wel hele plein gebruiken om afstand te kunnen houden. Daarna kwamen ze pas terug toen we al aan het opruimen waren.”
 
Ook een bezoeker van het feest laat aan NH Nieuws weten dat er helemaal geen gekke dingen gebeurd zijn: “Het is eigenlijk heel netjes gegaan in samenspraak met de politie. Wij zijn netjes met de politie geweest en andersom ook. We hebben gewoon goed geluisterd.”
 

Een andere bezoekster beaamt dit. Volgens haar is er inderdaad een feestje geweest, maar is alle rommel daarvan ook weer opgeruimd. Haar vader is niet over de berichtgeving van de gemeente te spreken: “De jongeren hebben maanden thuisgezeten om de ouderen te beschermen. Nu hebben ze even een feestje en wordt er een totaal verkeerd beeld gegeven. Belachelijk gewoon!”

Buurtbewoners

Ook buurtbewoners tegenover ’t Kerkhuys zeggen geen overlast te hebben gehad van het feest. Toch zijn er ook ooggetuigen, die hebben gezien dat de jongeren tegen de kerk aan het plassen waren en zich ophielden op de begraafplaats. Volgens Daan kan het al gauw lijken alsof je op het kerkhof staat, als je ernaast staat. “Ik heb zelf gisterochtend gekeken. Er lagen paar papiertjes en flesjes en die heb ik opgeruimd. Er wordt nu gedaan alsof de borrel op de begraafplaats was, maar die was op de parkeerplaats ernaast. Van bijna iedereen liggen familieleden of kennissen op het kerkhof. Dan doe je dat toch niet?”
 
De politiewoordvoerder wilde niet veel kwijt over het voorval. “Het enige wat ik kan zeggen is dat wij erbij zijn geweest. Wij hebben meerdere waarschuwingen gegeven om het feestje te beëindigen na overlastmeldingen. Het feest is uiteindelijk beëindigd.” Zij verwijzen verder naar de gemeente. “Ze kwamen om 22.00 en zeiden dat ze geen meldingen hadden gehad. Het ging allemaal goed. Waarom hebben ze ons er dan niet weggeveegd”, vraagt Daan zich af.
 
De gemeente zelf heeft nog niet gereageerd.