Ondernemer Barry Dam, die een poeliersbedrijf heeft in Hoogwoud, mag mogelijk binnenkort een kleine – erfgebonden – windmolen op zijn erf neerzetten. Volgens hem biedt dit kansen om de torenhoge energieprijzen te drukken. “Uiteindelijk willen we het hele jaar zelfvoorzienend zijn.”
De eerste geïnteresseerden melden zich bij de gemeente Opmeer om een kleine windmolen op het erf te plaatsen. Eén daarvan is Barry Dam, die een poeliersbedrijf heeft in Hoogwoud. Met het oog op de toekomst heeft hij in de afgelopen jaren al de nodige verduurzamingsslagen gemaakt. “We zijn volop bezig om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. We zien links en rechts kleinere ondernemers omvallen en dat willen wij natuurlijk voor zijn”, vertelt hij.
Dam heeft al 300 zonnepanelen op z’n dak liggen en een zonneboiler geplaatst. “Daar plukken wij nu de vruchten van. Hoewel ons energieverbruik is toegenomen, hebben we stabiele zomermaanden met veel zon achter de rug. Daardoor blijft de situatie nog behapbaar, ook voor onze klanten. We hoeven onze kosten niet door te berekenen. Dus dit is eigenlijk een win-winsituatie.”
Geen weerstand
Maar omdat zijn koelcellen en vriezers ‘overuren’ draaien, heeft hij het hele jaar stroom nodig. Een ‘erfmolen’, zoals het ook wel wordt genoemd, biedt daarin een oplossing, benadrukt hij. “Dan kan een kleine windmolen een interessante optie voor ons zijn. Uiteindelijk willen we het hele jaar zelfvoorzienend zijn. Zon en wind vullen elkaar dan mooi aan.”
Waar normaal veel verzet is tegen de komst van een (grote) windmolen in een dorp, valt het in Hoogwoud nog mee. “Het gaat om windmolens tot vijftien meter op boerenerven. Ze hebben er geen last van, omdat die achterop ons perceel staat. Het werpt ook geen schaduw op de omgeving. Ook andere agrariërs in Opmeer reageren enthousiast, omdat ze met hun energievraag worstelen. Nu is het afwachten tot we een vergunning kunnen aanvragen.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Kantelpunt voor Opmeer
Een beslissing die opmerkelijk is te noemen, omdat Opmeer bekend staat om haar verzet tegen de komst van windmolens in de gemeente. Tussen 2002 en 2006 nam de gemeenteraad zelfs nog een motie aan, waarin de lokale politiek zich tegen de komst van windmolens keerde.
Ook wethouder Herman ter Veen (Duurzaamheid) liet onlangs nog weten dat windmolens niet aan de orde zijn. Waarom nu wel? “We krijgen al verzoeken binnen van agrariërs of ze een kleine windmolen op hun erf kunnen plaatsen. Ook zijn de tijden veranderd: de vraag naar het zelf opwekken van energie, vanwege de stijgende energieprijzen, is toegenomen. Met kleine windmolens kunnen we op korte termijn ondernemers en agrariërs helpen. Of het dit jaar nog gaat lukken is even afwachten”, legt hij uit. Daarbij werd eind september een motie – ingediend door het CDA, de VVD, Lokale Partij Opmeer (LPO) en PvdA/GroenLinks – door een grote meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.
Toch staat niet iedereen te trappelen. “Opmeer is een kleine gemeente. Als agrariër woon je al snel dicht op elkaar of tegen een beschermd natuurgebied en stolpenlint aan”, aldus René Pelt van GemeenteBelangen (GB). “Ook ontbreekt er nog een beleidsplan. Zorgt het voor overlast? Zijn er stillere windmolens? Een lagere aantal omwentelingen van de wieken? Dat moet nog allemaal uitgezocht worden.”