Alle partijen van de Hoornse gemeenteraad zijn het eens: er moet meer aandacht komen voor menstruatie uitgiftepunten om hiermee menstruatiearmoede tegen te gaan. Een motie om de bekendheid van menstruatie uitgiftepunten te vergroten van raadslid Debbie Katers is in de raadsvergadering unaniem aangenomen

Menstruatie uitgiftepunten, ook wel MUP’s genoemd, zijn bedoeld voor (jonge) vrouwen die geen geld hebben om zelf menstruatieproducten aan te schaffen. Bij de MUP’s worden menstruatieproducten gratis weggegeven. Dit is nodig omdat een op de acht vrouwen in Nederland het afgelopen jaar hun menstruatieproducten niet konden betalen. Dit heet menstruatie-armoede.

Het blijft niet alleen bij menstruatie-armoede vertelt raadslid Katers: “Je kan het nog veel breder trekken, want eigenlijk heerst er ‘verzorgingsarmoede’. Mensen die geen geld hebben om bijvoorbeeld deodorant of shampoo te kopen, die zijn er ook.

Om een begin te maken hebben we de motie meerdere keren moeten aanpassen, daarom gaan we eerst focussen op menstruatie-armoede. Ook omdat het heel actueel is in de media. Ik zou graag een onderzoek willen instellen om meer MUP’s te realiseren, maar daar is op dit moment geen budget voor.”

Kogel door de kerk: motie aangenomen

En deze motie om de bekendheid van MUP’s te vergroten is dus unaniem aangenomen. Alle partijen binnen de Hoornse raad hebben ingestemd om meer bekendheid te creëren voor de MUP’s. Debbie vertelt, “Ik was hier al een paar maanden mee bezig. GroenLinks heeft hier een paar jaar terug al aandacht aan besteed, maar ik zag het nu veel voorbij komen in landelijke media en wilde er wat mee doen. Ik ben het initiatief gestart met Marion van der Bijl (GroenLinks) en Kholoud al Mobayed (Sociaal Hoorn). Dit was een hele fijne samenwerking.”

Katers ging langs bij buurthuizen en bibliotheken in Hoorn om te vragen of ze bekend waren met het concept. “Het bleek dat ze wel al kastjes en plekken kenden waar de menstruatieproducten gratis verkrijgbaar waren, maar dat ligt niet open en bloot.” Je moet het volgens Katers dan net weten, durven aangeven dat je het niet kan betalen en er zelf naar vragen. “Dat kan best lastig zijn en schaamte met zich meebrengen”, zegt Katers.

Een paar dagen niet naar school

“Ik vind het vooral ernstig voor jongeren”, zegt het raadslid van Hart van Hoorn. “Ze zitten nog op school en willen door hun menstruatie-armoede niet meedoen met de gymles, of nog erger: een paar dagen niet naar school gaan.”

Er zijn verschillende MUP’s te vinden in Hoorn. Zo is er in elk wijkcentrum wel een, bij het Leger des Heils, maar ook bij scholengemeenschap Copernicus. Deze MUP’s worden aangevuld door het Armoedefonds, maar er zijn ook veel burgerinitiatieven zoals ‘weggeefkasten’.

Voor Katers is het fijn om te weten dat de hele gemeenteraad deze motie steunt en dat de samenwerking met andere partijen zijn vruchten heeft afgeworpen. “Ik denk dat het binnen nu en een paar maanden gerealiseerd gaat worden.”