Ze komen regelmatig illegale verhuur tegen, maar ook prostitutie en hennepkwekerijen. Sinds ruim een half jaar bindt woningcorporatie Intermaris in de omgeving van Hoorn en Purmerend met een speciaal team de strijd aan met woonfraude. NH ging mee op pad. “Voorlopig zijn we nog wel even zoet.”
De deur van een appartement in de Grote Waal in Hoorn is fors beschadigd. “Door een eerdere inval”, weet één van de medewerkers van Intermaris. De woningcorporatie – die in Hoorn, Purmerend en Waterland zo’n 17.000 woningen bezit – zet fors in op het tegengaan van illegale activiteiten.
De eerste resultaten zijn bemoedigend. In de tweede helft van vorig jaar leverde de jacht op woningfraude 50 huizen op, die zodoende konden worden doorgeschoven naar mensen die al jarenlang op de wachtlijst staan. De verwachting is, dat dat aantal dit jaar de 100 aantikt.
‘Tien jaar op de wachtlijst’
“Mensen staan tien jaar of langer op de wachtlijst”, zegt Jan Roskam. Hij is als specialist leefbaarheid van Intermaris nauw betrokken bij het woonfraudeteam. “Dan is het niet eerlijk als die woning naar iemand anders gaat, die dingen met de woning doet waarvoor hij niet bedoeld is. Daarnaast strijden we voor de veiligheid van de buurt.”
De woning in Hoorn is leeg, zo blijkt als de sleutel is omgedraaid. “Wat een zooitje”, luidt de eerste conclusie. “En wat een lucht!”
Het is inderdaad geen fraai gezicht. De woning is dan weliswaar zo goed als leeg, op de grond liggen restanten van wat ooit een huishouden moet zijn geweest. Serviesscherven, afstandsbedieningen, lege flesjes bier en rookbenodigdheden.
Tekst gaat verder onder de foto.
En, blijkbaar vergeten mee te nemen: grote flessen met plantenvoeding, in een kleine ruimte die blijkbaar ook dienst deed als slaapkamer. Het contract van de huurder is al ontbonden, nadat werd ontdekt dat hier een hennepkwekerij werd gehouden. “In deze staat kregen we de woning terug.”
De gaten in de muur, bedoeld om vocht tijdens het maakproces af te voeren, zijn provisorisch dichtgemaakt. Duidelijk is dat een volgende huurder hier niet zomaar in kan. “Dat gaat duizenden euro’s kosten”, zegt één van de controleurs – die anoniem willen blijven.
“We krijgen nog steeds zo’n 4 à 5 meldingen per week binnen. Voorlopig zijn we nog wel even zoet”
Woonfraudeteam Intermaris
Het team werkt een lijst af van enkele honderden meldingen, afkomstig van collega’s, buren of politie. Soms is het vals alarm, veel vaker bingo. “We krijgen nog steeds zo’n 4 à 5 meldingen per week binnen. Voorlopig zijn we nog wel even zoet.”
Intermaris-directeur Cees Tip is ondanks de extra kosten blij met de eerste resultaten. “Als we daarmee maandelijks 10 woningen vrijspelen, dan is dat pure winst. Nieuw bouwen kost 3 miljoen euro. Bovendien is het fijn voor de buurt én voor woningzoekenden.”
Onder dekens verstoppen
Het team komt van alles tegen, zegt Roskam. Van onderverhuur tot prostitutie. “We zagen mensen eens wegduiken achter banken en zich onder dekens verstoppen. Na enkele minuten wachten zagen we de dekentjes weer weggaan en de bewoners ze weer tevoorschijn. Ze weten wel waarvoor we komen.”
Een eerlijke verdeling van de beschikbare huizen en een veilig gevoel in de buurt, dat jaagt Intermaris na. “Er zijn mensen die een verdienmodel van onze huizen maken. Die onderverhuren voor veel meer dan de huurprijs eigenlijk is. Dat willen we graag tegengaan, absoluut.”