De gemeente Stede Broec en WerkSaam Westfriesland starten samen een project voor extra toezicht op het station Bovenkarspel-Grootebroek. Dat moet ervoor zorgen dat er minder fietsen gestolen worden en dat mensen zich daar veiliger voelen. Daarbij moet dit project een mogelijkheid tot werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eerder werden er al camera’s opgehangen bij het station.

Het plan is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten op het station als gastheer of gastvrouw, op werkdagen tussen 7.00 uur en 18.00 uur. Naast het surveilleren, zouden de medewerkers zich ook bezig kunnen houden met bijvoorbeeld het schoonhouden van het station, het zijn van een aanspreekpunt voor reizigers, fietsreparatieservice in samenwerking met een lokale ondernemer of een plek om pakketjes af te halen. Het is niet zo dat de medewerkers de rol van de handhaving vervullen. Het gaat bij dit project om preventie. 

De plannen zijn ontstaan in gesprek met WerkSaam, de landelijke NS-manager van fietsenstallingen en de lokale stationsmanager van station Bovenkarspel. 

In de vergadering van de commissie Regionale, bestuurlijke en financiële zaken (RBFZ) in begin 2019, stelde Ellen Dudink-Dol van de partij Open en Duidelijk Stedebroec (ODS) het probleem van fietsendiefstal rond het station aan de kaak. De portefeuillehouder zegde toen toe om contact te leggen met WerkSaam om op die manier het aantal gestolen fietsen bij het station omlaag te brengen.

Naast dat het project fietsendiefstal moet voorkomen, heeft dit plan dus nog een voordeel.  Volgens ODS stelt WerkSaam dat dit project kan bijdragen aan de ontwikkeling van de medewerkers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Door deze mensen als medewerker op het station in te zetten, komen ze in aanraking met betaalde arbeid: “Door cliënten de kans te bieden om deze werkzaamheden uit te voeren, leren ze vaardigheden en worden ze daarin begeleid.”

De plannen liggen nu bij WerkSaam. Die kan het project verder uit gaan voeren.