Meelmolen ‘de peperbus’ werd de afgelopen maanden spottend De Herder genoemd. Dit vanwege de tijdelijke vorm, zonder de kap en de wieken. Deze werden in september vorig jaar verwijderd, omdat ze nodig aan vervanging toe waren. Een half jaar later is de molen in ere hersteld en klaar voor de toekomst. Onder meer door hulp uit de Verenigde Staten.

Al zo’n 34 jaar staat de molen op de Westfriese Omringdijk, aan de rand van Medemblik. Een iconische plek met uitzicht op het IJsselmeer, de polder en stad. “Wie kent het niet? Bij de molen rechtsaf, zeggen ze vaak”, zei molenaar Wijnand Berkhout eerder. Maar na 25 à 30 jaar is een molen nodig toe aan restauratie. De vooral houten onderdelen worden slechter en met het oog op veiligheid moet het nodig worden vervangen. 

Dat gebeurde in september vorig jaar, toen het molenaarsbedrijf van Remco Jonker uit Westzaan de onderdelen verwijderde. Nu werden ze – met enige vertraging – teruggeplaatst en is de molen weer een molen. 

‘Spannende en heuglijke dag’ 

Het is maandag een spannende dag voor Jan de Vries. Hij is bestuurslid van de stichting achter de molen en natuurlijk aanwezig bij het in ere herstellen van diezelfde molen. “Maar het is ook een heuglijke dag. We zouden het eigenlijk morgen doen, maar vanwege het mooie weer hebben we het een dag naar voren gehaald. De molen kan nu even geen wind gebruiken.”

Hij blikt terug op de afgelopen maanden. “Die waren intensief. We zijn hier vanaf vorig jaar september mee bezig geweest en er moest heel wat gebeuren. Gelukkig hebben we het financieel rond kunnen krijgen, met behulp van enkele fondsen. We kregen de helft van het bedrag van de provincie Noord-Holland en ontvingen ook van diverse fondsen een bijdrage. Zelfs van Google, uit Amerika. Zij hebben een goede doelenfonds vanuit de datacenters die in de Wieringermeer zijn gekomen. Van daaruit kregen we een mooi bedrag. Daar zijn we blij mee.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De kap wordt op De Herder gehesen

‘Plaatje bij entree stad’

Er waren ook tegenvallers. “We hoopten dat de oude roeden (basis van het wiekenkruis) nog konden worden gebruikt, maar deze moesten toch ook vervangen worden, omdat de veiligheid in het geding was. De gemeente Medemblik heeft ons daarbij geholpen. We zijn nu weer klaar voor de toekomst. Vanaf de opening in 1990 heeft hij 34 jaar gedraaid, dus ik denk dat we sowieso weer 34 jaar vooruit kunnen. En misschien wel wat langer.”

Een glimlach kan niet onderdrukt worden, bij het zien van de ‘nieuwe’ molen. “Ik ben blij, net als het gehele bestuur en de hele gemeenschap van Medemblik. Dit is echt een plaatje bij de entree van de stad. Ik hoorde mensen al zeggen: ‘gelukkig komen de wieken er weer op, want we misten het beeld van de molen al’.”