Als de plannen voor een groot agri-zonnepark van 30 hectare doorgaan, dan is dat desastreus voor De Grote Molen in Schellinkhout. Omdat de zonnepanelen op palen worden geplaatst, verliest de molen volgens Jan Beers veel wind. De molenaar ziet de komst van het park helemaal niet zitten. “Laat alsjeblieft dit stukje land open.”

“Ik kan hier eindeloos zitten, kijken en luisteren naar de houten tandwielen”, vertelt de 69-jarige Jan Beers vol trots vanuit zijn woonkamer in Schellinkhout. Al 44 jaar is hij de molenaar van De Grote Molen die aan de voet van de Zuiderdijk prijkt. 

Hij maakt zich zorgen over de plannen om een agri-zonnepark van 30 hectare aan te leggen op een stuk weiland vlak naast zijn molen. “De komst van een park heeft een enorme impact op de windvang, omdat de wind die uit het westen komt voor mij het allerbelangrijkste is”, zegt hij.

Een goede molenbiotoop – de omgeving waarin een molen functioneert – is noodzakelijk voor het functioneren en het behoud van de molen. Hij legt uit waarom: “Een vlak weiland veroorzaakt al enige verstoring, maar als er ook nog overal hobbels ontstaan door zonnepanelen op palen, dan wordt het een zooitje. De wind raakt dan volledig ontregeld.”

Daar moet rekening mee gehouden worden, zegt Beers. Volgens hem is de molen maalvaardig en pompt die nog altijd water uit de polder als de nood hoog is. “Ook is het een rijksmonument dat beschermd dient te worden.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Molenaar Jan Beers

Toch is Beers helemaal niet tegen meewerken aan de energietransitie. Wel vindt hij dat het op een andere manier moet. Hij wijst naar bedrijventerrein Hoorn 80 dat pal naast het RES-zoekgebied ligt waar het zonnepark moet komen. “Rijd eens over de dijk en kijk naar het bedrijventerrein; volgens mij liggen er bij de buren meer zonnepanelen op de daken dan bij Hoorn 80.” Dat vindt hij de omgekeerde wereld. “Investeer eerst daarin voordat je aan kostbare landbouwgrond begint.”

Beers staat niet alleen in zijn strijd. Stichting De Westfriese Molens heeft contact gezocht met de gemeente. “Er is nog veel onduidelijk, maar mocht het park binnen de molenbiotoop vallen, dan zullen wij vanzelfsprekend een zienswijze indienen”, zegt Margret Smit van de stichting.

De molenaar houdt hoop op een goede afloop. “Laat alsjeblieft dit stukje land open. Het komt veel te dichtbij.”

De gemeente zegt de zorg van de molenaar te begrijpen en rekening te zullen houden met de molen.

De ontwikkelaar van het agri-zonnepark, het van oorsprong Deense European Energy, laat weten dat een bezoek aan de molenaar nog op de planning staat. “We hebben eerst keukentafelgesprekken gehouden met omwonenden die rondom het beoogde gebied in Schellinkhout wonen en daarop uitkijken”, aldus projectleider Giel Jan de Gelder.

De volgende stap, zegt De Gelder, is om de omgeving daaromheen te benaderen en betrekken. Daar hoort volgens hem ook de molen bij.

Molenaar Jan Beers