Fractie Tonnaer pleit voor invoering van het IJslands preventiemodel in de gemeente Hoorn om het gebruik van drank, sigaretten en drugs onder jongeren terug te dringen. De aanpak die twintig jaar geleden in IJsland werd geïntroduceerd heeft zijn vruchten afgeworpen. De jongeren van de eilandstaat behoren inmiddels tot de minst gebruikende jongeren van Europa.
Een groot verschil met Hoorn waar er sprake is van groot middelengebruik en ook is er geen dalende trend waarneembaar. Zo laat raadslid Marieke Rijk van de Fractie Tonnaer weten. “Qua middelen moet je daarbij niet alleen denken aan alcohol, maar ook bijvoorbeeld aan drugs als lachgas.”
Middelengebruik dat ook tot overlast leidt, zoals recent in het Julianapark. “Daar wordt nu ook ingezet op veiligheid.” Maar Rijk pleit ook voor een preventieve aanpak. “Ik ben ook benaderd door een aantal moeders die hierbij betrokken willen worden.”
Integrale aanpak
Dit is ook waar het IJslandse model in voorziet: meerdere partijen bij het terugdringen betrekken. “Daarnaast richt het model zich niet alleen op het gebruik, maar ook op de alternatieven. Zoals activiteiten voor jongeren,” vertelt Marieke Rijk. Ook de relaties die de jongeren hebben, waaronder die met hun ouders, worden hier in meegenomen. “En er wordt veel gebruikgemaakt van beschikbare data. Zoals bijvoorbeeld van de GGD en het jongerenwerk.”
Succesvolle pilot in Nederland
De afgelopen drie jaar heeft er met succes een pilot gelopen in zes Nederlandse gemeenten. In januari start er een nieuw implementatietraject. Gemeenten kunnen zich hier vóór 4 oktober voor aanmelden. “We hopen op een positieve reactie van het Hoornse college hiervoor.”
Het complete gesprek met Marieke Rijk is in bovenstaande videoplayer terug te kijken.