Sinds 2023 biedt de gemeente Hoorn startersleningen aan om starters op de woningmarkt te ondersteunen. Van het aanbod is gretig gebruik gemaakt en de hypotheekverstrekkers en makelaars zijn goed op de hoogte van het bestaan ervan. Door de enorme populariteit lopen echter de kosten voor de gemeente op en is het goed om beheersmaatregelen te bespreken. Sinds december vorig jaar zijn er geen nieuwe startersleningen meer verstrekt.

In het voorstel waarover de commissie mag adviseren worden vier scenario’s genoemd. Ongewijzigd beleid, beperking van budget, geen aanvullend budget of beëindiging van de regeling.

Inbreng van de fracties

De VVD vroeg zich bezorgd af of de startersleningen nog kunnen worden volgehouden, wanneer het rentepercentage zal stijgen. Rob Droste van deze fractie wil wel graag dat deze vorm van startersondersteuning wordt gehandhaafd. Norbert de Vries (Fractie Tonnaer) ziet als bijkomend voordeel ook jongeren via het kopen van een woning in Hoorn niet de stad verlaten. Hij zou het betreuren wanneer de startersleningen zouden worden gestopt. Dit wordt door de andere fracties ook betoogd. Het is echter een niet wenselijk effect dat door de startersleningen de huizenprijzen zullen stijgen, zegt Jessica Visser (Hoorn Lokaal).

Chris de Meij (Hart van Hoorn) meent het een goed idee om voor de woningen die aan jongeren zullen worden verkocht erfpacht toe te passen, die later eventueel kan worden omgezet naar koop. Hij ziet het ook zitten om voor de jongeren uit Hoorn een voorrangspositie te creëren. Voor Niek Heijne (D66) en Rob Brandhoff (CDA) mag de lening ook bedoeld zijn voor jongeren van elders die in Hoorn of zelfs iets verder in Westfriesland werkzaam zijn. Niek Heijne constateert dat de woningmarkt in de loop der jaren vele malen duurder is geworden dan de ontwikkeling van de inkomens. “De woningmarkt is pervers”, concludeert hij.

Bram Berendse (PvdA) vindt de starterslening helaas een verkeerd instrument in de huizenmarkt van deze tijd. Dat wil echter niet zeggen dat hij tegen de starterslening is. Robert Vinkenborg (Fractie Van Beusekom/Vinkenborg) noemt het een schande dat woonwagenbewoners uitgesloten zijn van een starterslening. Lisa Klinkenberg (HOE?!) en Marion van der Bijl (GroenLinks) wijzen ook op de vraag of deze lening tevens voor starters bedoeld is, voor wie de aankoop van een eerste woning niet zo’n groot probleem is. 

Antwoord wethouder Van der Ven

Wethouder Marjon van der Ven legt uit dat het geld dat de gemeente uitleent, ook zelf moet lenen. In het verleden ging dat redelijk budgetneutraal, hoewel de starters de eerste paar jaar nog geen rente betalen. Nu zijn de kosten voor de gemeente hoger en daarom is in deze tijd van bezuinigingen de vraag gerechtvaardigd hoe met startersleningen verder te gaan. Er zijn wel mogelijkheden voor jongeren iets met erfpachtregelingen te doen, maar ze weet op dit moment nog niet hoe dat precies zit. De gemeente is onlangs meerdere keren gevraagd naar gebruikmaking van een starterslening en ze hoopt binnenkort te kunnen bekendmaken hoe in Hoorn wordt verder gegaan met startersleningen. Over startersondersteuning voor woonwagenbewoners wordt binnenkort met een bank overlegd.