Kees* had, nadat zijn auto in het water was geraakt, bijna dubbel pech. Een door hemzelf opgebeld bergingsbedrijf bleek niet alleen onbekwaam, maar probeerde hem ook nog eens op te lichten. Gelukkig schoot een nieuwsfotograaf hem te hulp, die was gekomen om foto’s van het ongeluk te maken.
Door een niet goed aangetrokken handrem belandt de auto gisteravond in het water. “Ik werd gebeld door mijn zoon, die de auto leende en inkopen had gedaan met zijn vriendin”, vertelt Kees*. Een verzonnen naam, omdat hij niet met zijn echte naam in het nieuws wil. “Hij stond in de keuken toen hij gegil hoorde, en rende naar de auto die aan het rollen was. Helaas waren ze te laat om het tegen te houden.”
Vooraf 300 euro betalen, restbedrag volgt later
De eerste gedachte: snel de politie vragen hoe dit aangepakt kan worden. “Deze gaf aan dat omdat het alleen een auto was die in het water was gereden, ik zelf een bergingsbedrijf moest benaderen”, aldus Kees*. “Ze hadden mij moeten adviseren om het noodnummer van mijn verzekering te bellen, vind ik. Dan was alles anders gegaan.”
De man denkt een centrale voor bergingsbedrijven te bellen, in de verwachting dat Theo Rood Berging komt. “Als particulier kun je die namelijk niet bereiken. En omdat de auto van het eigen erf was af gereden doet de politie dat niet.” Echter blijkt dat Kees* een ander bedrijf ingeschakeld heeft. Zij leggen uit dat hij vooraf 300 euro moet betalen en dat er nog een bedrag volgt nadat de auto is geborgen.
Het bedrijf moet van ver komen. Met de politie wordt gewacht, waarna ze vreemd opkijken wordt als het andere bergingsbedrijf arriveert. Zij beginnen met de bergingsactie, zonder de juiste materialen om de auto uit het water te halen. “Ondertussen kreeg ik een betaalverzoek van nog bijna 2.000 euro”, licht de man toe. “Dat vertelde ik aan de politie en mijn vrouw. Maar ook een nieuwsfotograaf hoorde dit. En hij greep in.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Deze fotograaf is Ramon Vegelien. “Pure oplichting is het”, vertelt hij over het bedrag dat de man is voorgeschoteld. “Een Nederlandse auto is hiervoor ook gewoon verzekerd.” Vegelien mengt zich in het gesprek tussen Kees* en de ingeschakelde hulpdienst. “Ze wilden mij er in eerste instantie niet bij hebben, en op afstand houden”, licht hij toe.
“Maar ik liet me niet wegjagen, heb de druk er een beetje opgezet en kon er voor zorgen dat er toch gebeld werd met Theo Rood om de auto te bergen. Voor dat geld en met die auto’s gaan we dit voertuig er niet uit trekken, dacht ik nog.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Berger vertrekt nadat verzekering is gebeld
Kees* besluit het ingeschakelde bergingsbedrijf een bericht te sturen dat hij toch zijn verzekering inschakelt. Als ook de chauffeurs hierover zijn ingelicht en hij niet met ze in zee gaat, vertrekken zij weer. “Ondertussen was er iemand gekomen die controleerde of er geen olie in het water terecht gekomen was. Deze gaf aan een nummer van Theo Rood te hebben en hem wel wilde contacten.”
Met een takelwagen van de juiste hulpdienst wordt het voertuig vervolgens uit de sloot gehaald en naar de opslag in Zwaag gebracht. “Toen is alles best snel gegaan, en is het keurig geregeld. Over de kosten is verder niet gesproken. Dat wordt met de verzekeringsmaatschappij afgehandeld.”
“Ik zie niet het slechtste in mensen, en ze waren ook aardig”, gaat Kees* verder over het bedrijf dat hij inschakelde via internet. “Maar hoe ze dit wilden doen kon ook niet.” Uiteindelijk is alleen de eerste 300 euro betaald. “Ik denk niet dat ik dit terug ga krijgen. Ik geloof niet dat de verzekeraar dit vergoed.”
De politie laat in een reactie weten wel van het verhaal te hebben gehoord, maar kan niet bevestigen wat er precies aan de berging van de auto vooraf is gegaan.