De politieke partij DSV Opmeer wacht al 3,5 maand op beantwoording van haar aan het college gestelde vragen.

“De vragen zijn 24 april ingediend,” vertelt fractievoorzitter Mario Appelman aan WEEFF Radio. “Vragen die betrekking hadden op een hele belangrijke post in de begroting, Personeel en Organisatie. Dat had verband met de discussie dat we meer moeten gaan bezuinigen. Omdat de personeelskosten in Opmeer zo veel hoger zijn dan in onze omliggende gemeenten had DSV daar vragen over. Opmeer betaalt bijvoorbeeld bijna het dubbele aan personeelskosten dan Medemblik en Koggenland.”

Antwoorden waren nodig voor de kadernota

“We hadden de vragen tijdig ingediend om de antwoorden te kunnen behandelen tijdens de kadernota. Het moment waarop je als gemeenteraad richting geeft waar je wel en niet bezuinigt. Helaas had het college na drie weken gezegd dat ze niet aan beantwoording van de vragen toekwamen voor de kadernota. En daarnaast moest er geld over de brug komen: € 18.000, dat gelijk staat aan 160 uur.”

Over het belang van de vragen zegt Appelman:”Op het moment dat de kosten in de organisatie veel hoger zijn dan bij andere gemeenten en je komt vervolgens met het nieuws dat je gaat bezuinigen en van plan bent de OZB met 30% te verhogen. Dan krijg je de discussie dat je het geld dat je nodig hebt eerder bij de burgers zoekt dan in je eigen organisatie.”

“Als het echt niet anders kan, kan DSV heel goed aan de burger uitleggen waarom de OZB en eventueel de huur omhoog moet. Maar op het moment dat er een mogelijkheid is dat het geld ook ergens anders vandaan kan worden gehaald. Dan moet je natuurlijk wel weten hoe dat zit.” 

Casus Opmeer in Binnenlands Bestuur

Op een gegeven moment kreeg Appelman van de redactie van Binnenlands Bestuur vragen over de kwestie. “Vervolgens is Binnenlands Bestuur daarmee naar hoogleraren gegaan.” De hoogleraren menen dat het collega de vragen moeten beantwoorden zonder dat er kosten tegenover staan.

“Het bijzondere is dat dit in Nederland nog nooit is voorgekomen. Het is in strijd met de gemeentewet.” Desondanks zijn de antwoorden er nog altijd niet.

Impasse 

De raad heeft  beslist dat er geen geld beschikbaar wordt gesteld. “Dus wat dat betreft zitten we in een impasse. We gaan ons nu beraden op wat we verder gaan doen. Burgemeester Nijpels heeft laten weten dat er aan een compromis gewerkt wordt.”

“De hoogleraren hebben ook een aantal oplossingen aangedragen. Maar in eerste instantie gaan we weer in overleg met de gemeente. Mocht dat echt niet lukken dan zullen we serieus een van de opties overwegen die professor Koelmans heeft aangedragen.”