De West-Friese pleegouders die een rechtszaak wonnen over het vergoeden van de kinderopvangkosten zijn teleurgesteld dat er toch een hoger beroep komt. Zorgaanbieder Parlan is het wel eens met de ouders, maar ze gaat niet akkoord met de uitspraak van de bestuursrechter. “Ze hadden het geld voor een hoger beroep beter kunnen gebruiken om de opvangkosten te vergoeden.”
Het is een probleem dat al jaren speelt. Volgens de wet hoeven pleegouders niet zelf op te draaien voor de kosten van de verzorging en opvoeding van kinderen die door de rechter uit huis zijn geplaatst. Toen een verzoek tot vergoeding door de twee pleeggezinnen werd afgewezen, stapten ze naar de bestuursrechter en wonnen.
Een stap die ze gezet hadden in het belang van alle pleegouders. “Wij verlenen 24/7 zorg met liefde en doen het niet voor het geld. Maar je wil niet dat je er elke maand veel op moet toeleggen”, aldus pleegouder Lia eerder.
Wel met elkaar eens zijn, maar toch een hoger beroep
Gek genoeg vinden ook zorgaanbieders en de landelijke politiek dat de pleegouders gelijk hebben. Zo ook dus Parlan: “We zijn het eens met de inhoudelijke claim en de vergoeding van de pleegouders”, aldus een woordvoerder.
Maar waarom dan toch een hoger beroep? Dat heeft er volgens de zorgaanbieder mee te maken dat ze zijn aangewezen als bestuursorgaan. Dat houdt in dat Parlan in dit geval een besluit moet nemen over de kosten, en niet mogen doorverwijzen naar de gemeente. “Daarom gaan we in hoger beroep om duidelijkheid te krijgen hierover.”
‘Vorig jaar al geen leuke kerst gehad’
De betrokken pleegouders kunnen er geen begrip voor opbrengen. “Het is tijdrekken wat ze doen”, aldus Patrick. Zijn partner Tjitske vult aan: “Vorig jaar hadden we al geen leuke kerst, omdat we een enorme rekening voor de kinderopvang kregen. En dan is het wel heel wrang dat je dit twee dagen voor kerst te horen krijgt. Ze hadden het geld voor het hoger beroep beter kunnen gebruiken om ouders van te betalen.”
Lia, die met haar man Rob twee pleegkinderen heeft, baalt ervan. “Het nog maanden duren voordat andere ouders weten waar ze aan toen zijn, en wij of we in ons recht worden gezet.” Een mening die De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) deelt.
‘Regel kosten kinderopvang voor pleegouders gewoon’
“Als je alle reacties hoort, beaamt iedereen dat pleegouders recht hebben op vergoeding. Regel het dan gewoon”, aldus directeur-bestuurder, Remco Oosterhoff. “Het wordt al jaren afgewenteld op ouders. Er is tijd genoeg geweest. Ik had liever gezien dat we gezamenlijk op zoek zouden gaan naar een oplossing. Uiteindelijk moet de overheid het gewoon betalen. Daarover hadden we ook zonder hoger beroep in overleg kunnen gaan.”