In de wijk Kersenboogerd is de nood het hoogst binnen de gemeente Hoorn om op korte termijn het elektriciteitsnet uit te breiden. Komend voorjaar gaan de werkzaamheden beginnen en moet er plek worden gemaakt voor ten minste 52 nieuwe transformatorhuisjes.
Dat laat wethouder Arthur Helling per brief weten. Omdat bedrijven en inwoners steeds meer gebruik maken van het elektriciteitsnet, barst het stroomnet in Noord-Holland uit haar voegen. Netbeheerder Liander is daarom gestart met het versneld uitbreiden en versterken van het elektriciteitsnet. Het net wordt in een buurt in één keer aangepakt, waarbij er extra onderstations en transformatorhuisjes moeten komen.
“Dit is wat mensen echt gaan merken in de woonwijk van de krapte op het net en wordt het zichtbaar mee”, zegt Ceriel Thissen, woordvoerder bij Liander. “In veel wijken gaat het om een verdubbeling van het aantal.”
Voor een wijk als de Kersenboogerd, die in de jaren ’80 gebouwd werd, zie je dat er veel vernieuwing en verduurzaming plaatsvindt. “Na een jaar of veertig zie je dat er een nieuwe generatie komt, mensen verhuizen, gaan de woningen verduurzamen, elektrisch rijden of koken. Er zijn veel zonnepanelen gelegd. Het kan zijn dat die uitschakelen doordat er geen ruimte is om terug te leveren, een eerste teken aan de wand dat het net echt vol is.”
Eerste werkzaamheden dit voorjaar
Om de overlast voor bewoners te beperken, worden zoveel mogelijk werkzaamheden met elkaar gecombineerd. In april gaat er gestart worden. Bewoners worden daarover nog op de hoogte gebracht. “De start in de Kersenboogerd is snel nodig. De ervaringen die we opdoen in de Kersenboogerd gebruiken we ook om afspraken te maken om het elektriciteitsnet sneller uit te breiden”, schrijft wethouder Helling.
Het is nog onduidelijk waar de ruim vijftig nieuwe transformatorstations gaan komen. De exacte locaties zullen met gemeente Hoorn worden afgestemd en moeten technisch mogelijk zijn. Zo moet er rekening worden gehouden met de afstand die kabels en leidingen kunnen overbruggen. “Ook houden we rekening met het zicht van omwonenden, (verkeers)veiligheid, de groenvisie en parkeergelegenheid. Met al deze factoren maken we een afweging om tot de meest geschikte locatie te komen.”
De gemeente wil bewoners bij de uitbreiding betrekken en kijkt nog hoe men mee kan denken over de vormgeving van de transformatorhuisjes. Thissen: “Dat zit vaak ook in het kleurgebruik. Zodat ze goed in de omgeving opgaan.”