Houtduiven zorgen nog altijd voor veel schade bij telers in West-Friesland, maar ondanks de groeiende roep om actie blijft afschot verboden. De provincie Noord-Holland houdt vast aan Europese en landelijke wetgeving. Ondertussen luiden telers de noodklok. “Het is onhoudbaar geworden.”

Bloemkoolteler Roel Bakker

Telers in West-Friesland hebben naar eigen zeggen steeds meer last van schade aan het gewas door houtduiven. Bij Roel Bakker in Wervershoof eten de houtduiven jonge bloemkolen en spitskolen op, waardoor hij een groot deel van zijn teelt kan weggooien. Hierdoor groeit de roep om afschot van de vogels. “Als er niets aan wordt gedaan, wordt het alleen maar erger”, zei hij eerder tegen NH.

“Het is inderdaad een toenemend probleem, zeker nadat de Raad van State het faunabeleid heeft afgewezen”, beaamt gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB), nadat politieke partijen JA21 en BBB deze week vragen stelden over de situatie in West-Friesland.

Miljoenen aan schade

Alleen al vorig jaar heeft de houtduif in Noord-Holland voor ongeveer 1,5 miljoen euro aan schade veroorzaakt, blijkt uit de jaarcijfers van BIJ12, de organisatie die namens de provincies faunaschade taxeert en uitkeert. “En de verwachting is dat de schade dit jaar fors hoger zal uitvallen”, aldus Beemsterboer.

Het afschieten van de houtduif is in de provincie niet toegestaan na een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde vorig jaar dat afschot van de vogel niet goed was onderbouwd en stuurde de provincie terug naar de tekentafel. Momenteel werkt de provincie aan een nieuw faunabeleid, aldus LTO Noord. 

Nu mogen jagers met een vergunning vier maanden per jaar op de houtduif jagen. Het gaat om de periode tussen 15 oktober en 31 januari. Maar volgens de West-Friese telers en LTO is dit onvoldoende.

“Het oogstpercentage wordt steeds lager, terwijl de kostprijs omhoog vliegt”

Roel Bakker uit Wervershoof – bloemkoolteler

Wervershover Bakker luidt andermaal de noodklok. “Voor de telers is dit onhoudbaar geworden. Het maken van afspraken met de handel wordt steeds moeilijker, omdat je geen zekerheid hebt over je gewas. Het oogstpercentage wordt steeds lager, terwijl de kostprijs omhoog vliegt. De prijs van groente zal omhoog moeten.”

Toch zit verruiming van het faunabeleid er voorlopig niet in, laat de provincie weten. “Het huidige provinciale beleid over faunabeheer volgt vrijwel volledig Europese en landelijke wetgeving”, aldus een woordvoerder. “Daar kunnen we niet van afwijken en dat kunnen we ook niet verruimen. De wetenschappelijke gegevens die nodig zijn om te beoordelen of het beheer van houtduiven mag, zijn op dit moment ontoereikend.”

De schade die de houtduif veroorzaakt wordt daarom voorlopig vergoed, verzekert Beemsterboer. Tot die tijd mogen telers de vogel alleen ‘verjagen’ met knalkanonnen, vogelverschrikkers of vlaggen.

Vogelbescherming: “Zijn tegen het doden van de houtduif”

De populatie van de houtduif is de laatste jaren weer wat gestegen, laat Amadea Boneschansker van de Vogelbescherming weten. “Maar sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is het aantal houtduiven met zeker een derde afgenomen, vooral door veranderingen in de landbouw”, legt ze uit.

Boneschansker laat weten het jammer te vinden dat dit probleem zich nu voordoet. “Maar in principe zijn wij tegen het doden van de houtduif. De houtduif is een beschermde inheemse vogelsoort. Net als alle andere vogels wordt de vogel beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming in Nederland wordt geregeld door de Omgevingswet. Wel is de houtduif aangewezen als soort die in het hele land schade veroorzaakt.”