Stel je het schrijven van je sinterklaasgedicht voor je moeder, tante, neefje of buurvrouw nog steeds uit? Geen nood, Stadsdichter van Hoorn Levi Noë helpt je met tips voor een goed gedicht. Het feest van de goedheiligman is de perfecte gelegenheid om je dierbare met een knipoog een hart onder de riem te steken. Met de tips van Levi kan je de standaard “Sint zat te denken..”, achterwege laten.

“Je kunt met een sinterklaasgedicht persoonlijke aandacht aan iemand geven. Een moment om echt speciaal iets voor een ander te maken, komt niet zo vaak voor. Dit is een kans om dat te doen”, vertelt Levi. “Dat maakt ook een goed gedicht, als duidelijk voor de ontvanger is dat de schrijver het met aandacht voor diegene heeft gemaakt.”

Wees niet te kritisch op jezelf

“Als eerste is het vooral belangrijk om de lat niet te hoog te leggen. Je hoeft niet meteen stadsdichter te worden. Begin eraan, en heb er vooral veel plezier in dat je wat voor een ander maakt. Dat plezier in het maken lees je uiteindelijk ook terug in het gedicht.”

Zet iemand in het zonnetje

“Dit gedicht is een perfect moment om iemand even in het zonnetje te zetten. Dat kan door met een geintje en een knipoog iemand een beetje in de maling te nemen. Maar moedig ze ook meteen aan met een mooi compliment. Dat maakt het gedicht meteen een stuk waardevoller. ‘Ik zie dat je lekker bezig bent!'”

Gebruik de clichés op een nieuwe manier

“De standaard eerste zin ‘de Sint zat te denken wat hij jou dit jaar zou schenken..’, is een dooddoener. Als je deze clichés gebruikt, is het goed om ze een nieuwe twist te geven. Verander de zin en ga opzoek naar woorden waar je wel lekker mee kan rijmen. En maak daar een rijmschema mee. Gebruik daarbij vooral ook wat hulpmiddelen als je rijmen lastig vindt. Een online rijmwoordenboek is geen schande.”

Inspiratie zit in de kleinste dingen

“Je kan bijna alles gebruiken als inspiratie voor je gedicht. Als je bijvoorbeeld naar de winkel ging voor het cadeau en het zonnetje begon net te schijnen, kan je dat gebruiken. Maar laat je vooral ook inspireren door de persoon zelf. Ik maak altijd een mindmap, dan verzamel ik alle onderwerpen die passen bij die persoon en vanuit dat lijstje kan je het fundament van je gedicht neerzetten.”

Als laatste tip wil Levi nog benadrukken dat het belangrijk is om het jezelf niet te lastig te maken. “Je moet gewoon lekker gaan beginnen en er plezier in hebben!”