Meer dan een eeuw geleden werd Maria Musman slachtoffer van wat de Hoornse Taartmoord is gaan heten. Ze at van een vergiftigde taart, die eigenlijk voor haar man Willem was bestemd. Toen duidelijk werd dat er op haar plaats een verkeerde grafsteen lag, aarzelden de nabestaanden geen moment: er moest een nieuwe grafsteen komen. En die ligt er nu, 114 jaar na dato.
Rita Lodde woont zo ongeveer op de begraafplaats aan ’t Keern in Hoorn. Als fanatieke vrijwilliger zoekt ze vooral naar de verhalen achter de verzameling grafstenen. “Spitten is mijn vak”, zegt ze. “Ik spit in de archieven, dat vind ik heerlijk.”
Vergiftigde taart
Maria Musman ligt op de begraafplaats begraven, samen met haar man Willem Markus. Maria is de geschiedenis ingegaan als het slachtoffer van de Hoornse Taartmoord. In 1910 overleed ze, nadat ze van een vergiftigde taart had gegeten, die eigenlijk voor haar man Willem was bestemd.
Door het spitwerk van Rita kwam ze erachter dat op de plek waar Maria moet liggen, een andere grafsteen lag. “Geen idee hoe dat zo is gekomen”, zegt ze. “De administratie was niet altijd even goed op orde.” Daarnaast ontdekte ze wie de nazaten van Maria moesten zijn. Met twee van hen – Coen van Kalken en zijn moeder Hannie – zocht ze contact.
“Kijk, daar loopt familie van die moordenaar!”
Hannie van Kalken-Woestenburg over de Hoornse Taartmoord
Hannie wist vaag wel van het verhaal over de Taartmoord af. “Maria Musman is mijn over-, overgrootmoeder. Maar over dit verhaal werd in de familie helemaal niet gesproken. Alleen: als we vroeger door Hoorn liepen, kon mijn vader nog wel eens zeggen: ‘Kijk, daar loopt familie van die moordenaar!'”
Coen was verbaasd dat zijn familie ‘betrokken’ was bij de geruchtmakende Taartmoord, maar aarzelde niet om bij te dragen aan een nieuwe grafsteen. “Mijn vader zorgde ook altijd voor de graven van zijn ouders en schoonouders. Dus het zou raar zijn als we hadden gezegd: daar doen we niet aan mee.”
Eeuwige rust voor Maria
De ‘verkeerde’ grafsteen werd door de gemeente Hoorn verwijderd en voor Maria en haar man Willem, die enkele jaren na zijn vrouw overleed, werd een nieuwe grafsteen geregeld. Met dank aan Rita en de familie Van Kalken. “Ze hebben nu eeuwige rust”, zegt Hannie tevreden. Ook Rita kijkt tevreden naar de nieuwe grafsteen. “Het is heel mooi als er stukjes geschiedenis op de begraafplaats tot leven komen.”
Reportage De Hoornse Taartmoord
Morgen verschijnt er een uitgebreide reportage over de geschiedenis van de Hoornse Taartmoord en de impact die deze zaak heeft gemaakt op de rechtspraak in Nederland.
Maandag 30 december is de reportage op tv te zien, vanaf 17.11 uur.