Op het voormalige ‘Landje van Mak’ in Hensbroek is een ideële vastgoed- en gebiedsontwikkelaar begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van Het Pioenhof. Op deze locatie worden – ondermeer – zogenaamde Smartwoningen gerealiseerd. “Die zijn ontwikkeld als ‘rug aan rug-woning’, en dit zorgt ervoor dat er minder ruimte nodig is. Daarnaast worden er slimme technologieën ingezet”, vertelt gebiedsontwikkelaar Koen Bosman.

In Ursem zijn er al een aantal van deze smartwoningen opgeleverd. “Het is hier lekker koel”, vertelt bewoner Kees Keunig. Dat komt door het klimaatsysteem dat wordt gebruikt in de woning. “Het systeem levert ook warmte terug als het gaat koelen, dus dan woon je eigenlijk op je eigen batterij”, vervolgt hij.

Bekijk hier de reportage waarin de werking van een smartwoning wordt uitgelegd. Tekst gaat na de video verder.

Op de locatie in Hensbroek hoopt vastgoed- en gebiedsontwikkelaar Timpaan ook tien van zulke woningen te realiseren. “Op dit moment zijn wij bezig met de sloop van het voormalige Landje van Mak. De verwachting is dat de eerste woningen in het derde kwartaal van 2024 zullen worden opgeleverd en de eerste woning is al verkocht.”

Stichting als gebiedsontwikkelaar

Opvallend is dat de vastgoed- en gebiedsontwikkelaar uit een stichting bestaat. “Wij zijn medio jaren ’90 afgesplitst van een woningcoöperatie”, legt Bosman uit. Zo staat voor hen de betaalbaarheid van woningen hoog op de prioriteitenlijst.

“De winsten die wij maken binnen project vloeien terug in de stichting en niet naar aandeelhouders.” Hierdoor kan de stichting het geld besteden om maatschappelijke doelen waar te maken. “Denk aan betaalbare woningbouw, starterswoningen, duurzaamheid en het bereikbaar maken van woningen voor ‘moeilijke’ doelgroepen, zoals zorgbehoevenden”, vertelt Bosman.