De Soroptimistclub Hoorn viert zaterdag haar 58e verjaardag.

“Meestal vieren we het met een uitje of een diner. Maar door de corona crisis kan dat niet,” vertelt Maja de Haan. Wel zal er zaterdag een digitale toost zijn met de leden.

“We hebben nog een paar leden die er vanaf de oprichting bij zijn. Het oudste lid is net 90 geworden en nog altijd actief.”

Jarige Soroptimistclub Hoorn trakteert

Als je jarig bent moet je trakteren. “We hebben aan alle leden gevraagd om een verrassingsdoos te maken voor de vrouwen en kinderen in het Oranjehuis in Alkmaar.” Het huis is een opvanglocatie voor slachtoffers van huiselijk geweld.

“Er zit ook een lief briefje bij om de vrouwen een hart onder de riem te steken dat ze altijd mogen bellen of mailen. Het is wel geen professionele hulp maar een luisterend oor is in deze tijd altijd fijn.”

Er gebeurt veel achter de voordeur

Op dit moment zijn er 37 vrouwen en 42 kinderen opgevangen. “Je kunt je voorstellen dat er in deze tijd heel wat achter de voordeuren gebeurt. Nu kinderen niet naar buiten kunnen, mannen thuis zijn en er heel veel stress is.”

Maja de Haan is voorzitter van de projectgroep Stop Huiselijk Geweld. Op het moment komen er niet meer meldingen binnen bij de Veilig-Thuisorganisatie, weet ze te melden. ‘Maar het is in zo’n situatie natuurlijk heel moeilijk om de telefoon te pakken en een melding van mishandeling te doen.”

Melden van huiselijk geweld

Enkele leden van de projectgroep hebben een mail gestuurd naar de beleidsmedewerkers en wethouders van de verschillende West-Friese gemeenten om hen attent te maken op de oplossing in Frankrijk en Italie.

“Daar kan ook bij de apotheken een melding worden gedaan. En het is nu ook in Nederland mogelijk om huiselijk geweld te melden bij de apotheek met een speciaal codewoord. Bij de apotheek weet men de adresgegevens dus kan men daar direct op inspelen.”

Soroptimistclub Hoorn hoopt op vervolg Orange The World 

Voor de corona crisis was Soroptimistclub Hoorn in overleg met de gemeente Hoorn, Drechterland en Enkhuizen over wat er nog meer kan worden gedaan voor slachtoffers van huiselijk geweld. De actie Orange The World was het eerste resultaat hiervan. Maja de Haan spreekt de hoop uit dat deze actie volgend jaar een vervolg krijgt.

“We zijn ook aan het kijken of we iets kunnen organiseren waarmee we in een eerder stadium al iets kunnen doen. Voordat het escaleert. Door middel van een time out tijdelijk even weg uit de situatie en op adem komen in een rustige sfeer. In het beleid van het ministerie staat ook dat de overheid verantwoordelijk is voor de veiligheid van de burgers, dus ook voor deze mensen.”