Er is het nodige te doen om De Glasbak. De gevangenis in Zwaag die in retraire is gegaan. Stichting De Glazen Stad wil zich niet neerleggen bij sloop van het gebouw.
“Ik zit dagelijks in een voormalige gevangenis” vertelt Hans Stuijfbergen aan WEEFF Radio. “Omdat ik werk bij het Museum van de 20e eeuw.” Dit museum is namelijk gevestigd in de voormalige gevangenis op het Oostereiland in Hoorn.
Verzoek om binnen te kijken bij De Glasbak geweigerd
“Ik ben nog nooit in De Glasbak geweest,” antwoordt Hans Stuijfbergen. “We hebben wel een verzoek hiertoe neergelegd bij het Rijk, de eigenaar van de gevangenis, om er een keer binnen te mogen kijken. Dat is geweigerd. Ook wat raadsleden wilden binnen een kijkje nemen en hun verzoek is tot op heden ook niet ingewilligd. Terwijl wel wat fotografen van de media er recent zijn geweest.”
“We zijn dus nog niet in de gelegenheid geweest om binnen te kijken. Wel hebben we heel veel foto en videomateriaal gezien. Ook hebben we contact gehad met de architecten die het dertig jaar geleden hebben gemaakt.”
Geen grootschalige festivals
Volgens stichting De Glazen Stad is De Glasbak een prima locatie voor festivals en woningen. “We denken niet aan grootschalige (pop)festivals maar vooral aan een tijdelijke bestemming zolang er nog helemaal geen plannen zijn. We hebben dat als optie genoemd omdat er een groot buitenterrein is en daar kun je bijvoorbeeld een boerenmarkt met West-Friese producten organiseren.”
“De gemeente geeft toe dat er de eerste jaren geen plannen zijn voor deze plek en het gebouw. Wij denken aan tijdelijke huisvesting. Er is een enorme woningnood. Zeker bij jongeren. Voor hen zijn er geen betaalbare woningen te vinden.”
Steunbetuigingen voor tijdelijke bestemming van De Glasbak
“We zagen op social media veel steunbetuigingen. Een enkeling zegt ‘gooi maar plat’, maar motiveert dat niet. De gemeente wil een sloopvergunning geven, dit najaar alles platgooien en het dan braak laten liggen. Omdat ze andere woningbouwprojecten niet in de wielen willen rijden. Dat vinden wij zonde. Het is een gebouw van nog geen dertig jaar oud dat in een prima staat is. Met heel veel techniek ook nog in huis. Daar kun je van alles realiseren. Of dat nu kleine ateliers zijn of kleine wooneenheden of oefenruimtes voor verenigingen.”
“Het gekke is dat B & W (red. Burgemeester & Wethouders) in een brief aangeeft dat met gevangenissen niks kan. Nou, we hebben in Hoorn heel veel ervaring met herbestemming van oude gebouwen. Zelfs van een oude gevangenis. En ook buiten Hoorn, of het nu Amsterdam, Haarlem, Utrecht of Arnhem is. Overal worden bestemmingen aan oude gevangenissen gegeven.”
De Glazen Stad vraagt aan gemeenteraad geen toestemming tot sloop te geven
“De hoogste baas in onze gemeente is de gemeenteraad. Onze brief is aan hen gericht. We vragen alleen om geen toestemming te geven aan sloop zolang je niet weet wat je met dat gebied gaat doen. Geef zolang andere partijen de gelegenheid om daar wat leuks te doen. Het zou kunnen dat de brief van Stichting De Glazen Stad deze dinsdag besproken wordt tijdens de tweede raadsvergadering in de maand juni.
“Dat is aan de raadsleden of ze er iets over zeggen. Of dat ze simpelweg denken laat het college de brief maar afhandelen. Een jaar geleden hebben verschillende fracties aangegeven dat ze willen nadenken over al dan niet tijdelijke herbestemming van de gevangenis. De raad en het college hebben de mond vol over Puur Hoorn. Zo groen mogelijk in onze stad actief zijn. Met het milieu, herbestemming en hergebruik bezig zijn. Dan vind ik dat je het goede voorbeeld moet geven.”