Een kunstwerk met de titel ‘Stikstofboom’ wordt vanaf morgen tot 14 april in de Boterhal in Hoorn tentoongesteld. De installatie heeft een boodschap en is ontworpen door beeldend kunstenaar en fotograaf Rob Chevallier uit Steenderen. De Stikstofboom staat symbool voor de verstrekkende gevolgen van klimaatverandering en de rol die de mens daarin speelt.

De Stikstofboom heeft honderd foto’s van bijzondere, solitaire bomen aan haar takken hangen. “Honderd vond ik een mooi getal,” zegt Chevalier. Die foto’s zijn allemaal in Nederland gemaakt en gemonteerd in bladvormen, verzameld in kringloopwinkels en op rommelmarkten. Op hun beurt hangen die montages aan een waaier van acht oude uitlaatpijpen. Dat zijn de ’takken’ van de boom.

Een opvallend aspect van het kunstwerk is dat de foto’s ondersteboven hangen. Maar wanneer je in de spiegels kijkt die rondom de boom zijn gepositioneerd, wordt de natuur volgens de kunstenaar gepresenteerd zoals het zou moeten zijn: onaangetast door menselijke activiteiten. “Met het werk probeer ik bij te dragen aan bewustwording over klimaatverandering”, aldus de Chevallier.

Luister hier naar het interview van Mick Versluis met Rob Chevallier. Het artikel gaat verder onder de audiolink.

Bomen als symbool van veerkracht en hoop

Het kunstwerk – dat al acht keer eerder is geëxposeerd – biedt een voorstelling van het Nederlandse landschap in al haar seizoenen, maar heeft ook de bedoeling om het verhaal te vertellen van de bedreigingen waarmee deze bomen worden geconfronteerd: hittegolven, droogte, overstromingen en de gevolgen van CO2-uitstoot. Toch zijn deze bomen symbolen van veerkracht en hoop, omdat ze blijven staan in een steeds veranderende wereld.

Uitnodiging om na te denken

Chevallier’s werk wil de kijker uitnodigen om na te denken over de impact van menselijke activiteiten op het milieu en de noodzaak van collectieve actie om klimaatverandering tegen te gaan. Dat kan door te recyclen en tweedehands materialen te gebruiken. Zo levert Chevallier met zijn Stikstofboom niet alleen kritiek op de hedendaagse consumptiecultuur, maar pleit hij tegelijkertijd voor duurzaamheid.

Kijk hier hoe Chevallier de totstandkoming van de Stikstofboom en zijn artistieke keuzes toelicht.