Of Paula Broersen (31) uit Hoorn ooit weer kan lopen is onduidelijk. Maar hoe klein de kans misschien ook is, de Hoornse doet er alles aan. Het leven van Paula veranderde compleet toen ze afgelopen zomer tijdens het NK Wakeboarden haar nek brak en in een rolstoel belandde. “Net als bij sporten ga ik tot het uiterste om te kijken waar mijn lichaam toe in staat is.”  

Voor het dramatische ongeluk stond het leven van Paula in het teken van sport. Zo deed ze op hoog niveau aan freerunnen. In deze sport springen atleten van het ene obstakel naar het andere, zwaaien aan rekstokken en maken salto’s. Ook deed ze aan kitesurfen en aan wakeboarden waarbij je door middel van een kabelbaan op een bord door het water wordt getrokken en trucs doet op schansen. 

Bij die laatste sport ging het compleet mis. Paula deed mee aan het Nederlands Kampioenschap en eigenlijk ging alles goed tot het moment dat ze bij de laatste schans een salto wilde maken. “Ik kopte eigenlijk de schans en raakte buiten bewustzijn. Twee meiden doken het water in en hebben mij gered. Toen ik op de steiger lag, had ik veel pijn in mijn nek en kon ik niks meer bewegen. Ik wist meteen dat het fout was.”

Tekst loopt door onder de foto.

Paula Broersen in actie

Hoe groot de impact was, kon ze zich toen nog niet voorstellen. Haar nek bleek gebroken met een dwarslaesie tot gevolg. “Het is eigenlijk een geluk dat ik nog leef”, vertelt ze. Na een lang verblijf bij revalidatiecentrum Heliomare is ze eindelijk weer thuis bij haar dochter Mila (2,5). “Het is een hele zware periode geweest, het is heel fijn om weer bij mijn dochter te zijn. De kleine dagelijkse momentjes heb ik erg gemist.”

Ondanks de zware omstandigheden blijft Paula vastberaden. Ze beschouwt iedere kleine stap als een overwinning. Haar doel is duidelijk: alles uit haar herstel halen, ondanks de onzekere toekomst. Haar huis is inmiddels omgebouwd tot, zoals ze het zelf omschrijft, een half revalidatiecentrum. “Ik heb een incomplete dwarslaesie waarbij de zenuwen niet door zijn. Ik ga alles op alles zetten om zoveel mogelijk terug te krijgen.”

Om dat voor elkaar te krijgen traint ze bij Neuromove in Amsterdam een speciaal op dwarslaesies gerichte fysiotherapiepraktijk. NH ging met haar mee. Tekst loopt door onder de video.

Paula krijgt veel hulp van familie en vrienden die een rooster hebben gemaakt om voor haar en haar dochter te zorgen. Ook is er een inzamelactie opgestart zodat er een rolstoelbus en medische materialen kunnen worden aangeschaft. De bus is inmiddels binnen. “Het is echt fantastisch dat zoveel mensen hebben gedoneerd, dat is heel bijzonder. Ik heb hierdoor weer een deel van mijn vrijheid terug.”

Een van de vriendinnen die Paula helpt, is Damar Bakker. Want het bed opmaken, een broodje smeren of een trui aantrekken kan Paula nog niet alleen. “We hebben een schema opgesteld nu Paula weer thuis woont. Je doet alles voor elkaar. Als mij zoiets zou overkomen dan zou ze hetzelfde voor mij doen.”

Paula blijft optimistisch en laat de moed niet zakken. Ze haalt kracht uit haar dochter en de steun van de mensen om haar heen. Haar verhaal is er een van doorzettingsvermogen, moed en de kracht om ondanks alles verder te blijven vechten. “Zelf weer lopen”, zegt ze gedecideerd. “Daar vecht ik voor.”