De firma Slagter heeft een lange geschiedenis in Het Grootslag. Waar opa Slagter nog op de schuit in een goede week 1.000 bloemkolen naar de vaarveiling bracht, leveren zijn kleinzoons nu wekelijks 400.000 bloemkolen aan winkels in heel Europa. In de tweede aflevering van onze documentaire “Van Kloeten naar Kavels” kijken we naar de invloed van ruilverkaveling op de economie van de regio, en hoe de firma Slagter zo hard kon groeien.

Getekend door verandering

De ruilverkaveling van de jaren zeventig heeft het West-Friese landschap onherkenbaar veranderd. Waar een wirwar van slootjes lag, ontstond een rationeel ingedeeld agrarisch gebied. Deze herstructurering betekende niet alleen fysieke verandering, maar ook een verschuiving in denken: van kleinschalige familiebedrijven naar efficiënte, grootschalige productie.

Die transitie bood kansen, maar bracht ook verlies – van tradities, het oude landschap en van de vaarpolder zoals oudere generaties die kenden.

De vaarveiling van Grootebroek waar de familie Slagter bloemkolen verkocht. Bron: Ton Slagter

Tussen trots en zorg

In de aflevering klinkt een dubbele toon: trots op wat er is opgebouwd, maar ook zorg over wat verdwijnt. De groei die de ruilverkaveling mogelijk maakte, dreigt nu ingehaald te worden door verstedelijking en de afname van agrarisch grondgebruik.

Terwijl de firma wordt overgedragen aan de volgende generatie, rijst de vraag of het gebied over vijftig jaar nog herkenbaar is als agrarisch hart. De geschiedenis herhaalt zich niet, maar ze blijft voelbaar – in het land, en in de verhalen van wie het bewerkt.

Documentaire reeks

Iedere zondagochtend is er een nieuwe aflevering te zien van de serie “Van Kloeten naar Kavels” bij Streekomroep West-Friesland.

De serie “Van Kloeten naar Kavels” is gemaakt met ondersteuning van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.