Zie je maar eens tegen brand te weren, zonder échte bescherming. Nog maar dertig jaar geleden wisten ze bij de Brandweer van Obdam niet beter, want bluspakken hadden ze niet. Ter ere van het 75-jarig bestaan werpt de jubileumtentoonstelling een blik op de roerige geschiedenis, grote branden, en hoe de Obdamse brandweer van generatie op generatie doorgegeven wordt.
Fernand Bijman loopt langs oude pompen, brandblussers, emmers en slangen. Voor hem zijn dit niet zomaar voorwerpen, maar tastbare herinneringen. Met zichtbaar enthousiasme vertelt hij over de geschiedenis van Brandweer Obdam, die dit jaar 75 jaar bestaat.
Grote branden in het dorp
De brandweer werd opgericht na een grote brand in 1949, waarbij twee boerderijen volledig in vlammen opgingen. Daarna besloot men dat Obdam een eigen brandweerkorps nodig had. Het werk was zwaar. Zo werd er geblust met een handpomp, waarvoor acht mensen tegelijk nodig waren om voldoende water te leveren. In de afgelopen decennia zijn er meerdere grote branden geweest die alles volledig verwoestten.
„De brand bij dokter Looman was een van de grootste”, vertelt Fernand Bijman, secretaris van de Vereniging Vrijwillige Brandweer Obdam. “Dat was een heel markant pand midden in het dorp. Daarna hebben we veel boerderijen gehad die eigenlijk gewoon platgebrand zijn. Als het eenmaal ging, dan was er geen houden meer aan. Recent hadden we nog een brand bij De Spiegel, en ook het oude Raadhuis heeft in brand gestaan – De Spiegel is helemaal afgebrand.”
Van primitieve middelen tot moderne apparatuur
Foto’s van deze branden, samen met oude uitrusting en materiaal, zijn te zien op de tentoonstelling ter ere van het 75-jarig jubileum van de Obdammer brandweer. De expositie laat zien hoe het werk van de brandweer in de loop der jaren is veranderd — van primitieve middelen tot moderne apparatuur — en hoe de veiligheid steeds belangrijker werd. Veel Obdammers droegen hun steentje bij aan de totstandkoming van de tentoonstelling die tot dit weekend te zien was.
„We hebben een beeldbank met duizenden foto’s,” zegt Arie Luken, bestuurslid Oud Obdam-Hensbroek. “En gelukkig waren er ook mensen die spontaan hun eigen foto’s aanleverden. We hadden keuze genoeg om er een mooie tentoonstelling van te maken.”
Generatie op generatie
Voor veel inwoners is dit niet alleen geschiedenis, maar gaat het ook om persoonlijke herinneringen. Verschillende families zijn van generatie op generatie betrokken. Vaak treedt de zoon in de voetsporen van zijn vader en kiest ervoor om mensen te helpen in moeilijke momenten. Op de foto’s zijn branden te zien waarbij soms ook de voorouders van huidige bewoners betrokken waren.