Bij de gemeente Medemblik vindt door de coronacrisis vanavond de eerste digitale raadsvergadering plaats.
Veel gemeenteraden inclusief die van Medemblik hebben ervoor gekozen om tot 1 juni niet fysiek bij elkaar te komen. Maar het is wel gewenst dat de besluitvorming door kan gaan. De gemeente Medemblik heeft hierom gekozen voor een digitale raadsvergadering.
Digitale raadsvergadering zodat de besluitvorming door kan gaan
“De fractievoorzitters hebben 30 maart besloten dat de besluitvorming door moet gaan,” vertelde Afra Reus, griffier van de gemeente Medemblik, gisteren op WEEFF Radio.
Alle 27 raadsleden, de voorzitter en het college zijn daartoe uitgenodigd voor een digitale vergadering. De vergadering zal net als altijd vanaf 19.30 te volgen zijn op Medemblik.raadsinformatie.nl.
Digitale besluitvorming
Om digitale besluitvorming voor gemeenten mogelijk te maken is er een spoedwet aangenomen. Deze is inmiddels gepubliceerd in het Staatsblad en daarmee officieel in werking getreden. Dit betekent dat er vanavond sprake is van een volwaardige raadsvergadering waarin ook gestemd kan worden.
Wel zijn er wat verschillen met een fysieke vergadering. Normaal gesproken moet de presentielijst ondertekend worden. “Nu moet de voorzitter voordat hij de vergadering kan openen ook eerst alle namen van de raadsleden afroepen. Om te constateren of ze aanwezig zijn en of het zogenaamde quorum, het minimale aantal raadsleden dat nodig is voor een vergadering, aanwezig is.”
Hoofdelijke stemming
Er zal ook hoofdelijk gestemd worden. “Normaal doen we dat door middel van het opsteken van de hand. Maar nu moet elk raadslid uitspreken of hij voor of tegen is.” En tevens is het extra belangrijk dat de raadsleden beknopt en bondig spreken.
Punten die op de agenda staan van de raadsvergadering van vanavond zijn onder andere een investering voor de renovatie van de kunstgrasvelden binnen de gemeente, een plan van aanpak voor het accomodatiebeleid, nieuw budget voor de starterslening, uitgesteld betalen van gemeentelijke belastingen voor ondernemers en een motie m.b.t. de minimale afstand van windturbines tot woningen.
Inspraakrecht
Een raadsvergadering is rechtsgeldig als deze openbaar is en wordt uitgezonden. Normaal gesproken komt dan het raadslid dat spreekt in beeld. Nu is dat het raadslid dat aan het woord is en de drie voorgaande sprekers. Inwoners hebben geen spreekrecht tijdens de raadsvergadering. Dit is wel het geval bij de commissievergadering van 23 april die ook digitaal gehouden zal worden.
Inwoners die van hun spreekrecht gebruik willen maken dienen dit vooraf bij de gemeente kenbaar te maken. Zij zullen vervolgens ook een uitnodiging ontvangen voor de digitale vergadering. Wie gebruik maakt van zijn spreekrecht zal live en zichtbaar in de uitzending het woord kunnen voeren.