In een meningvormende bespreking wil het Hoornse college van B & W horen welke aandachtspunten verwerkt moeten worden in een nieuw eenzaamheidsbeleid. In 2023 werd de beleidsvisie ‘Bestrijden van Eenzaamheid’ geëvalueerd en in maart 2024 is in de raadscommissie input meegegeven om te komen tot nieuw beleid. Samen met de inbreng van de sociale cliëntenraad en andere belangenorganisaties leidde dat tot de notitie die nu wordt besproken.

Opmerkingen van fracties

In haar maidenspeech (haar eerste inbreng in de raad) spreekt Rochelle den Dulk (Fractie Tonnaer) haar verbazing uit over de verschillen in aantallen van eenzamen in de wijken. “Eenzaamheid houdt zich niet aan kantoortijden”, meent zij. “De visie is gelukkig een dynamisch onderwerp”, merkt André van Beusekom (Fractie Van Beusekom/Vinkenborg) op, en hij vraagt met enige nadruk om financiële ruimte voor de eenzaamheidsaanpak. De bestaande initiatieven zijn nog onvoldoende bekend en daar mag wel iets meer aandacht voor zijn. “Het gaat om de kwaliteit van de contacten”, betoogt Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn). Debby Katers (Hart van Hoorn) heeft geen behoefte aan weer een nieuw beleid, maar wil aan de gang met de inzichten en initiatieven die er al zijn en dat moet dan gebeuren met de middelen die we al hebben. Het enthousiasmeren van vrijwilligers om met creatieve activiteiten mensen uit hun eenzaamheden te halen lijkt Ellen Wybenga (GroenLinks) een van de bruikbare activiteiten.

Dat er geen extra budget voor de bestrijding beschikbaar is heeft niet alle fractiewoordvoerders geprikkeld om in de begroting ruimte te maken. Eigenlijk is vooral Sociaal Hoorn via woordvoerder Jeroen van der Veer pleitbezorger voor het verzorgen van financiële ruimte. Een soort fonds bij andere projecten die voor eenzaamheidsbestrijding kan worden ingezet. Hij noemt het aantal van 35.000 inwoners van Hoorn met eenzaamheidsklachten een dringende reden om er geld voor vrij te maken.

Reactie wethouder Karin Hakhoff

“Er is voorlopig nog wel geld om bestaande projecten te financieren, maar voor de komende jaren is het afhankelijk van de wens van de raad om er geld voor vrij te maken.” Dit is de reactie van wethouder Karin Hakhoff. Achter de schermen wordt al wel gewerkt aan bepaalde voorstellen van de commissie, zoals bijvoorbeeld de communicatie. Daarmee kan men in de verschillende wijken een beeld vormen over de daar heersende eenzaamheid. Ook huisartsen en andere hulpverleners kunnen worden ingeschakeld. Via Stichting Netwerk en het onderwijs wordt al het een en ander gedaan aan de eenzaamheid onder de jongeren.